Published On: Pet, tra 8th, 2022

Osmanović: HDZ-ov prijedlog je diskriminatoran, SDA ga neće podržati

Prijedlog Zakona o upisu pripadnosti konstitutivnom narodu na osobni dokument, kojeg je u proceduru uputio Klub HDZ-a BiH, je diskriminatoran i u direktnoj je suprotnosti s modernim civilizacijskim vrijednostima, ocijenio je šef Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Adil Osmanović.

Kako je naglasio, SDA neće podržati takav prijedlog, niti bilo kakvo rješenje ili inicijativu koja uvodi segregaciju i određuje prava građana na osnovu njihove etničke, vjerske ili bilo koje druge pripadnosti.

Kaže da Bosna i Hercegovina ima obavezu da ukloni sve oblike diskriminacije iz svog ustavnopravnog sistema kako bi postala punopravna članica Evropske unije, a ne da produbljuje postojeću neravnopravnost.

”Prijedlog HDZ-a BiH je suprostavljen svim ugovorima i vrijednostima na kojima počiva Europska unija, ali i suštini Bosne i Hercegovine kao multietničke države slobodnih i ravnopravnih građana. Od HDZ-a BiH očekujemo da prihvate zakone koji su obveza Bosne i Hercegovine iz Mišljenja Europske komisije, a ne da njihovim odbijanjem i predlaganjem diskriminatornih rješenja dodatno otežavaju i usporavaju europski put”, zaključio je Osmanović.

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Izmetbegović
Izmetbegović
1 mjesec prije

Hvala dragom Allahu jer ćemo mi bošnje izgledati ipak ostvariti, naš istorijski san, da imamo nasu Bošnjačku Gazu (BG) i Bošnjačku Zapadnu Obalu (BZO) u kojoj se možemo selamatati od jutra do mraka. Sućur dragom Allahu!. 😁 😁 😁