Published On: Ned, lip 2nd, 2013

‘Oslobođenje Stanišića i Simatovića udarac je kredibilitetu Haaga’

Nekadašnja glasnogovornica bivše glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte Florence Hartmann u razgovoru za agenciju Anadolija ocjenila je kako je oslobađajuća presuda bivšim šefovima srpske Službe državne sigurnosti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju “najvidljiviji u nizu udaraca na kredibilitet Haaškog tribunala u završnoj fazi njegovog rada”. Izjavu nekadašnje haaške glasnogovornice prenose i brojni mediji u Srbiji.

– Haaški sud je potvrdio kako teži ukinuti iz međunarodnog kaznenog prava, instituciju zapovjedne odgovornosti kao i koncept sudioništva vojnog i civilnog vrha u slučaju sustavnog nasilja. Time su nagrađeni mozgovi sustava koji su obmanom uspjeli planirati i organizirati masovno nasilje, a sve preko paravana organizacije, pazeći da ne napišu neposredne zapovjedi – rekla je Florence Hartmann dodajući kako je Haaški tribunal “naglo ušao u proces ukidanja Ženevske konvencije i, time, uništava sve što je napravljeno nakon Drugog svjetskog rata kako bi se zaštitili civili u ratu”. Ona drži kako nakon ovakvih presuda “ostaje samo osjećaj izigranosti” i “gorak osjećaj prevare, jer nije ni istina i nije ni pravda”.

– Mogu zamisliti reakcije žrtava čija su djeca direktno stradala od “duhova tame” koji su bili utjelovljeni u likovima Stanišića i Simatovića, sada već slobodnih ljudi. Po svemu sudeći, nažalost, odgovornost za zločine, koje sud ne poriče, se svodi na lokalne igrače, a ne na mozgove – rekla je bivša glasnogovornica glavne haaške tužiteljice i povremena stanovnica Hrvatske.

Vecernji