Published On: Uto, pro 11th, 2012

Osam lica tuži autora

Osam mutanata Inzkovine, Inzkove primjene bankarske demokracije, osam nezakonitih ministara u nezakonitoj Vladi Federacije BiH, ujedno članova Skupštine Razvojne banke FBiH iz SDA, Narodne stranke Radom za boljitak i HSP-a, protiv jednako tako  nezakonitog premijera FBiH Nermina Nikšića podnijelo je “zakonitu” krivičnu prijavu Kantonalnom tužiteljstvu Sarajevo radi iniciranja postupka kojim će se ustvrditi da li u radnjama tzv premijera ima elemenata krivičnog djela zloporabe službenog položaja ili ovlaštenja.
– Krivična prijava protiv Nermina Nikšića se podnosi zato što je u svojstvu premijera Vlade FBiH/predsjednika Skupštine Razvojne banke FBiH 21. 11. 2012. donio odluku o postupanju organa banke bez zakazivanja sjednice Skupštine RB-a, bez obavještavanja ostalih 15 članova Skupštine te u odsustvu bilo kojih razumnih razloga. Premijer je, u svojstvu službene osobe, iskorištavanjem svog službenog položaja ili ovlašćenja, prekoračivši granice svoje službene obavijesti ili ne obavivši svoje službene dužnosti, imao namjeru  predsjedniku i članovima Uprave RB-a, kojima je istakao mandat, pribavi korist. Time je počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, navedeno je u krivičnoj prijavi osam ministara.
Također, ministri su, kao članovi Skupštine Razvojne banke koji imaju opravdan pravni interes, podnijeli Općinskom sudu u Sarajevu tužbu protiv tzv premijera radi utvrđivanja nezakonitosti odluke o postupanju banke.
Od suda ministri traže mjeru osiguranja kojom bi se zabranilo predsjedniku Skupštine Razvojne banke FBiH da samostalno donosi odluke o produženju mandata postojeće Uprave RB-a. Očekuju i da će Sud utvrditi da je odluka o postupanju organa banke koju je donio Nikšić nezakonita te da će je poništiti, piše sarajevsko Oslobođenje.
O svojim postupcima, nezakoniti ministri su uredno, pisanim putem obavijestili i nezakonitog premijera Nikšića i još jednom ga pozvali da se vrati u zakonske okvire.
– Sukladno navedenom, pozivamo vas da, što je prije moguće, Vlada nastavi s radom i donošenjem odluka i drugih akata, kao doprinos rješavanju pitanja od vitalnog interesa za građane Federacije BiH, te time spriječimo nepopravljive štete po ukupne interese Federacije, navedeno je u pismu nezakonitom premijeru Nikšiću.
Podsjetimo, Nikšić je donio jednostranu odluka kojom je u svojstvu predsjednika Skupštine Razvojne banke FBiH 21. studenog stavio izvan snage odluku Nadzornog odbora banke i produžio mandat postojećoj Upravi banke s Ramizom Džaferovićem na čelu. Preuzimajući ingerencije Nadzornog odbora RB-a, Nikšić je Džaferovića ostavio na direktorskoj poziciji do daljnjeg iako je 28. studenog trebala biti izabrana nova Uprava RB-a, a samim tim i novi direktor banke.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare