Srijeda, 24 travnja, 2024

O USPJEHU BIH IZVOZA BRUJI CIJELI SVIJET: Streljivo iz BiH korišteno za napade u Parizu…

Must Read


Trgovina drogom, ljudima i oružjem – oaza je zarade organiziranim kriminalnim grupama. Bosna i Hercegovina nije izuzetak. Oružje i municija proizvedena u bivšoj Jugoslaviji, najčešće u Srbiji i BiH, ono je kojim se u zemljama Europske uniji izvode teroristički napadi.
Na tajne puteve oružja Bosna i Hercegovina nije imuna. Nije ni regija. Naprotiv, zbog proteklih ratnih dešavanja ovo je područje nerijetko polazna točka ilegalnih tokova ka zapadu i Skandinaviji. Komadi oružja i streljiva kojim su u ovoj godini izvedeni napadi u Parizu porijeklom su iz Srbije i Bosne i Hercegovine – proizvedeni u bivšoj Jugoslaviji. U posljednjim napadima teroristi su koristili kalašnjikove poznate kragujevačke tvornice “Zastava oružje”, a čahura pronađena nakon napada na redakciju Charlie Hebdoa proizvedena je u bosanskohercegovačkom Igmanu iz Konjica.
“Opće je poznato da su ovdje zaostale velike količine oružja iza prethodnog rata na prostorima bivše Jugoslavije i da je ključni problem ne samo Francuske već i zapadne Europe što krijumčari koriste tu priliku da je još uvijek određen broj lakog naoružanja van kontrole i da se krijumčari prema zapadnoj Europi prvenstveno sa namjerom da se izvrše određeni teroristički akti”, izjavio je Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, piše N1.
Podsjećamo, 2012. i 2013. SIPA je registrirala da je ilegalno oružje iz Bosne i Hercegovine transportirano preko Hrvatske i drugih zemalja do Francuske. Surađivali su sa francuskom policijom u pet predmeta – “Metz”, “Pink”, “Francuzi-1”, “Francuzi-2” i “Asterix”. Carina u Metzu pronašla je kod državljanina BiH sa područja Velike Kladuše šest pušaka Zastava M70 i šest okvira sa 30 punjenja. U akciji “Pink” u okolini Pariza 2013. godine uhićeno je pet državljana BiH. U karoseriji vozila krili su oko 11 automatskih puški, 16 pištolja, prigušivače i veću količinu municije. U akciji Francuz 1 i 2 uhićeno je nekoliko osoba koje su u Francusku htjeli prodati ručni raketni bacač, granatu, dvije automatske puške i više komada streljiva. U akciji Asterix MUP Hrvatske zaplijenio je automatsku pušku i 510 komada metaka koje su četiri državljana BiH već prodala jednom Francuzu.
Za jedan kalašnjikov na crnom tržištu u Bosni i Hercegovini dovoljno je izdvojiti od 100-500 eura u zavisnosti od starosti oružja ili hitnosti onoga ko prodaje. Prema posljednjem istraživanju UNDP-a iz 2010. godine utvrđeno je da je u ilegalnom posjedu u Bosni i Hercegovini oko 750.000 komada oružja.
“Vrlo često ljudi koji su sebi, da upotrijebim taj izraz, ‘zaštekali’ to naoružanje, sada ga koriste u trgovini jer ono ipak ima neku vrijednost. Tako da sa te strane Bosna i Hercegovina jest na neki način upitna. Međutim, nije jedino ona upitna, evo u Italiji su prije nekoliko dana oduzeli 800 sačmarica koje su došle iz Turske, to je ogromna količina naoružanja, znate li vi šta se sa tim sve može naoružati. Francuska sudjeluje u tome, pa i Njemačka vjerovatno, afričke zemlje pogotovo”, rekao je Neven Kazazović, vojno-politički analitičar.
Dva francuska novinara 2012. na Palama u blizini Sarajeva kupili su kalašnjikov za 400 eura. Pušku su stavili u torbu i autobusom doputovali do Pariza. Dokumentarcem čija je to tematika htjeli su dokazati da do oružja u Bosni i Hercegovini nije teško doći niti ga je teško prošvercati, piše N1.
 

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tko nam to predlaže rezoluciju o Srebrenici?

Službeno to su Njemačka i Ruanda. No praktično, to je SR Njemačka. Zemlja koja u ovoj priči ima dvojak...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x