Published On: Čet, lip 16th, 2016

‘Orešković se po poslovniku nema pravo obratiti Saboru, ali dopustit ćemo mu da ga prekrši’

Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner potvrdio je u srijedu u intervjuu za Novu TV da će Hrvatski sabor radni dan u četvrtak započeti raspravom o prijedlogu izmjena Zakona o zdravstvenom osiguranju. Prema njegovoj procjeni, ta bi rasprava mogla potrajati do 11-12 sati, nakon čega bi se trebalo prijeći na prijedlog opoziva premijera Oreškovića.

Reiner kaže da se, s obzirom da Vlada nije Saboru poslala mišljenje o inicijativi za premijerovim opozivom, Orešković uopće ne bi smio po Poslovniku obratiti zastupnicima.

– Po proceduri i Poslovniku Vlada se trebala u roku od osam dana očitovati o inicijativi, nažalost Vlada to nije učinila. Osobno sam nazvao premijera i skrenuo mu pozornost da bi to trebalo napraviti, ali on nije čak ni telefonsku sjednicu sazvao, premjestio ju je, kako sam čuo iz medija, na petak, rekao je Reiner.

– Striktno, on se ne bi trebao obratiti zastupnicima, ali naravno, Hrvatska je dosegnula određene demokratske standarde. Bez obzira što će time kršiti Poslovnik, naravno da ćemo mu dopustiti obraćanje, izjavio je Reiner.

Na pitanje novinarke hoće li se, s obzirom da bi u raspravi mogla isplivati tema SOA-a, zasjedanje možda zatvoriti za javnost, Reiner je odgovorio da mu je teško predvidjeti u kojem će smjeru rasprava ići.

– Sigurno će svi klubovi imati potrebu, već su se javili svi, da nešto kažu, bit će to višesatna rasprava, teško je pretpostaviti koliko će biti burna, glasovanje će biti odmah nakon rasprave, rekao je.

Apelirao je na razum i na pristojnu raspravu te još jednom premijeru spočitnuo što se Vlada nije očitovala na inicijativu o njegovom opozivu.

Nije htio komentirati koliko HDZ trenutno ima zastupnika na svojoj strani, spremnih podržati mogućeg budućeg mandatara Zdravka Marića.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>