Orban se u Berlinu susreo sa Scholzom, ali i s Angelom Merkel: Susret obavijen velom tajne

Nakon susreta dvojice predsjednika vlada nije održana konferencija za novinare, uobičajena u kancelarskom uredu, no nisu objavljeni razlozi njena neodržavanja.

Mađarski premijer Viktor Orban je razgovor s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom u ponedjeljak u Berlinu ocijenio plodnim.

„Obje strane mogu biti zadovoljne susretom. Govorilo se o svim teškim temama“, rekao je Orban nakon dvosatnog susreta sa Scholzom ne navodeći detalje.

Nakon susreta dvojice predsjednika vlada nije održana konferencija za novinare, uobičajena u kancelarskom uredu, no nisu objavljeni razlozi njena neodržavanja.

Ured kancelara je prije susreta kratko priopćio kako će glavna tema susreta biti prije svega napad Rusije na Ukrajinu.

Orban, koji je na čelu mađarske konzervativne vlade, u više je navrata doduše osudio ovaj napad ali se protivi sankcijama Europske unije protiv Rusije.

„Raduje me što vam mogu priopćiti da je Scholz još živ, a i ja također“, rekao je Orban nakon jednog predavanja u Udruzi njemačke privrede za istočnu Europu okupljenim novinarima na molbu da komentira susret sa Scholzom.

Orban se u Njemačkoj nalazi od nedjelje, kada se susreo s bivšom kancelarkom Angelom Merkel, s kojom je dugi niz godina gajio napeti odnos prije svega zbog razilaženja stajališta oko izbjeglica. Iako je ured bivše kancelarke potvrdio susret, u javnost nije procurila nikakva informacija o sadržaju razgovora.

Orban bi svoj trodnevni posjet Berlinu trebao završiti sutra sudjelovanjem na okruglom stolu časopisa Cicero na temu Ukrajinskog rata i energetske opskrbe.