Orban: Krenuli smo sa šljemovima, sad smo kod tenkova. Što god govorili, u ratu ste

Orban smatra da bi Zapad trebao težiti “prekidu vatre i mirovnim pregovorima”, umjesto da naoružava ukrajinske snage. Ipak, nije želio govoriti o tome kako bi mirovni pregovori utjecali na budući teritorijalni integritet Ukrajine. “Počelo je tako što su Nijemci rekli da su voljni poslati šljemove, jer ne žele slati ubojita sredstva i sudjelovati u ratu. Tu smo počeli. Sada smo kod borbenih tenkova, a oni već pričaju o avionima”, naglasio je, prenosi Index.hr.

Mađarska ima bliske gospodarske odnose s Rusijom

Mađarska je odbila poslati oružje susjednoj Ukrajini i zaustavila je neke napore Europske unije da Kijevu osigura pakete pomoći. Orban se od početka ruske invazije kontinuirano zalagao protiv sankcija Moskvi i kritizirao zemlje koje pomažu Ukrajini, optužujući ih da one zapravo podržavaju rat.

Njegova desničarska populistička vlada je tijekom posljednjeg desetljeća uspostavila izuzetno bliske gospodarske i diplomatske veze s Rusijom te sklopila velike sporazume o kupnji ruskog plina, nafte i nuklearnog goriva. Mađarska je već ranije zaprijetila da će staviti veto na sve sankcije EU koje bi utjecale na njezin pristup ruskoj energiji.

“Što god govorili, u ratu ste”

Mađarski premijer je istaknuo da uvlačenje Mađarske u rat u Ukrajini “ne dolazi u obzir sve dok je on premijer”, ali ipak smatra da je prekasno za druge zemlje u Europi, piše Associated Press.

“Ostali ne samo da su u opasnosti, oni su već odneseni. Ako šaljete oružje, ako financirate cijeli godišnji proračun jedne od zaraćenih strana, ako obećavate sve više i više oružja, sve više i više modernog oružja, onda možete govoriti što god hoćete. Što god govorili, u ratu ste”, zaključio je Orban.