Published On: Sub, lip 4th, 2016

ORBAN: Čelnici EU rade protiv vlastitih građana

Čelnici Europske unije rade protiv vlastitih građana u bavljenju migrantskom krizom i moraju preispitati vlastitu politiku, izjavio je u petak mađarski premijer Viktor Orban za nacionalnu radio stanicu Kossuth.

Orban je reagirao na, kako ju je nazvao, politiku čelnika EU da prihvataju tražitelje azila uprkos prosvjedima građana.

Orban je također pozvao europske čelnike da preispitaju svoju vanjsku politiku. Naglasio je da je u posljednjim godinama Europa intervenirala u tri zemlje – Iraku, Siriji i Libiji – i da su sve tri intervencije propale, rezultirajući kaosom i milijunima izbjeglica.

On je nazvao taj “izvoz demokracije” ludošću i ukazao je na činjenicu da je pokušaj uvođenja europskih koncepata i metoda kako bi se poboljšala kultura i civilizacija naroda koji razmišljaju drugačije propao.

– Kaos na Bliskom istoku i njegove bolne posljedice pokazali su da se demokracija ne može izvoziti, niti oružjem niti mirnim sredstvima – izjavio je Orban.

Svim narodima mora se omogućiti da izgrade vlastite političko-ekonomske sustave, istovrememno čuvajući vlastitu kulturu, dodao je.

Kada je riječ o Libiji, kazao je, Europa ima dvije alternative. Jedna je puna podrška libijskoj vladi i omogućavanje da se naoruža. Druga je dobiti međunarodni mandat za europske oružane snage koje će se iskrcati u Libiji i uspostaviti izbjegličke logore u zemlji kako bi se migranti spriječili da ulaze u Europu, prenosi Xinhua./HMS/