Orban: ‘Borimo se na dvije fronte, postoji logična veza između migracije i koronavirusa’

Do sada je Mađarska potvrdila 19 slučajeva koronavirusa, od kojih su devet Iranci (uglavnom sveučilišni stipendisti) te jedan britanski državljanin, a ostali Mađari.

“Nije slučajno što se virus prvi put pojavio među Irancima”, rekao je mađarski premijer Viktor Orban u intervjuu za mađarske medije.

“Ne možemo odvojiti desetine tisuća stranih studenata od mađarskih studenata, i zato smo zaključili da je najbolje da zaustavimo sve posjete tim institucijama iz inozemstva”, dodao je.

“Mi se borimo na dvije fronte. Jedan front se naziva migracija, a drugi pripada koronavirusu. Postoji logična povezanost između njih dvoje kako se oboje šire”, istaknuo je mađarski premijer.

U petak tijekom dana mađarski mediji javili su da je jedan pacijent zaražen koronavirusom ozdravio.

Podsjetimo, Orban je najavio da će ta zemlja pojačati zaštitu svoje južne granice, nakon što ga je turski predsjednik Erdogan informirao da Turska ne može više sprječavati priljev imigranata u Europu.

“Uvijek sam govorio da migracije dolaze u valovima. Trebali bismo očekivati ​​novi migracijski val i masovne napade na mađarsku graničnu ogradu, a mi ju moramo braniti”, upozorio je početkom ožujka.