Orao i maskota Lazija pobjegao iz kluba

Mnogi klubovi diljem svijeta u svoj identitet imaju utkanu neku od životinjskih vrsta.

Isto tako, na utakmicama širom svijeta nije nikakva rijetkost vidjeti maskotu određenog kluba kako se zabavlja s navijačima, posebno s onima najmlađima.

No, neki popularni klubovi svoju su životinjsku priču dignuli na višu razinu, angažiravši stvarne životinje za maskotu.

Tako, na primjer, igrače Kölna na domaćim utakmicama bodri jarac, dok Lazijevim stadionom prije početka susreta kruži pravi orao.

Ženki orla ime je Olimpia, a tržišna cijena prava sitnica – 7500 eura.

Zadatak ‘zvijezde’ Lazija vrlo je jednostavan: prije svake utakmice Olimpia napravi tri kruga oko stadiona te se potom vrati na svoje mjesto da odgleda ostatak dvoboja.

Za tu dužnost vrlo je dobro plaćena, ugovor joj je težak 125.000 eura godišnje, a on propisuje da mora biti hranjena samo najboljim mesom – ništa osim piletine, lososa ili kunića neće joj se naći na jelovniku. Stoga nije ni čudo da teži 12 kilograma…

O njenom se zdravlju brinu čak tri sokolara, a u slučaju kiše čeka ju posebno natkriveni prostor na Olimpicu.

Ipak, na utakmici biancolesta protiv Torina početkom tjedna dogodilo se nešto neobično. Olimpia je poslije odrađenog kruženja, umjesto na svoje počasno mjesto, sletjela na krov stadiona s kojeg se kasnije udaljila u nepoznatom smjeru.

U klubu je organizirana potraga te se svi nadaju kako će Olimpija nastaviti svoj niz od preko 150 ‘nastupa’ za rimski klub, piše Goal./HMS/