Published On: Sri, ruj 15th, 2021

OPSJEDNUTOST BOŠNJAČKE INTELIGENCIJE ŠEFOM HDZ-a: Politolog Hadžidedić tvrdi da je antiislamska Europa pod utjecajem Čovića

Sarajevski politolog dr. Zlatko Hadžidedić koji je široj javnosti poznat po nedavnom istupu na probošnjačkoj FTV kada je optužio predstavnike SAD i EU da žele izazvati kaos i oružni sukob, te da je 99 posto onog što dolazi iz EU zlonamjerno, izašao je s novom teorijom prema kojoj cijela Europa igra kako lider stranke jednog malog naroda, u jednoj maloj državi (Dragan Čović) svira, pri čemu je cijelu Europu optužio da je “ksenofobična, rasistička i antiislamska”, piše Hrvatski Medijski Servis.

U razgovoru za “Slobodnu Bosnu” portal blizak uzurpatoru hrvatske pozicije u Predsjedništvu BiH Željku Komšiću, Hadžidedić se najprije obrušio na novog visokog predstavnika Christiana Schmidta za kojeg je rekao “da se radi o jednom velikom političkom šamaru Bosni i Hercegovini”.

“Christian Schmidt je došao u BiH da pomogne Draganu Čoviću u realizaciji njegovih planova oko stvaranja trećeg entiteta i da HDZ ostvari trajno mjesto u Predsjedništvu BiH. Schmidt je nositelj visokog ordena Republike Hrvatske, ordena “Ante Starčevića” zajedno s Dariom Kordićem i Jadrankom Prlićem itd. Kada su ga upozorili da nije baš zgodno da dolazi s tim ordenom i da ga treba vratiti, on je izjavio da to neće učiniti i da ga ponosno nosi”, kazao je politolog Hadžidedić.

Sugovornik “SB” podsjeća da Schmidt dolazi iz Kršćansko-socijalne unije iz Bavarske (CSU) koja je, kako dodaje, sestrinska ili čak sponzorska stranka HDZ-a. Dakle, u svakom momentu je HDZ imao podršku ove stranke.

“Schmidt veći Čović od Čovića”

“Schmidt je ličnost koja dolazi s teretom čovjeka koji je učinio mnogo za hrvatske interese i ne vidim zašto bi prestao to činiti, jer to su njegova vlastita politička uvjerenja. Pitanje je zašto je Njemačka imenovala baš njega? On kao ličnost nije sporan, on je veći Dragan Čović od Dragana Čovića. Kontinuitet u europskoj politici se zasniva na ideji etničke podjele BiH. Njemačka se od te ideje nije nikad ogradila, iako je ta ideja izvorno britanska. Od Lisabonske konferencije u veljači 1992. Europska unija je uvijek službeno stajala iza ideje da BiH treba podijeliti. Ono malo retorike o podršci nepromjenjivosti granica to su bili obvezni zbog SAD-a koje su dosljedno zastupale princip nepromjenjivosti granica”, tvrdi Hadžidedić.

On se pita kako BiH može očekivati od Njemačke nešto drugo nego da nam pošalje Christiana Schmidta kada je u prilici da to uradi, a SAD su na globalnoj razini u defanzivi i ne mogu da se angažiraju oko Balkana i BiH i nepromjenjivosti granica na Balkanu.

“EU je s tzv. Janšinim ‘non paperom’, iza kojeg vjerojatno stoji CSU kao grupacija u Europskom parlamentu, inicijativama o konačnoj podjeli sa slanjem Christiana Schmidta i, napokon, jučer sa posjetom Angele Merkel isključivo Beogradu, šta možemo očekivati nego da Njemačka nastoji da da podršku Srbiji u konačnom rasturanju BiH. Sve ostalo je retorika koja je prilagođena ukusu SAD, ali djelovanje Njemačke kao i ostalih europskih zemalja nije nikada išlo u nekom drugom pravcu nego isključivo u pravcu etničke podjele BiH. Krajnje je vrijeme da mi u BiH to shvatimo i prestanemo gledati na EU kao na našeg dobrotvora ili naše krajnje odredište”, sugerira Hadžidedić, dodajući da “kada traže da dalje idemo u popuštanju Dodiku i Čoviću, mi ćemo i dalje popuštati sve za ljubav EU koja nikada neće odustati od ideje podjele BiH”.

Govor mržnje prema Europi

Hadžidedić je komentirao i istup Christiana Schmidta na konferenciji u Njemačkoj kada je izjavio da je “Komšić hrvatski član Predsjedništva BiH biran više glasovima Bošnjaka” te da se treba riješiti kroz Izborni zakon pitanje zastupljenosti Hrvata na razini države, kako se ne bi dogodio bojkot ljedećih izbora”. Potom je komentirao i izjavu predsjednika Njemačkog parlamenta koji je upozorio kako bi podjela BiH dovela do stvaranja “muslimanskog otoka”.

“Možemo mi predsjednika Bundestaga Wolfganga Schäublea nazivati fašistom, ali on je rekao suštinu europskog mišljenja. Oni se boje BiH kao nekakvog fiktivnog ‘muslimanskog otoka’, a pri tome hoće da je podijele upravo ne shvaćajući da će onda ostati nekakav otok. To je jedna od zamki britanske politike koja je podmetnuta Europi, tvrdi Hadžidedić.

-Velika Britanija je od početka željela napraviti jedno islamističko, ne muslimansko, ostrvo i zbog toga je zagovarala podjelu BiH upravo da bi napravila problem ostatku Europe. A ostatak Europe, Francuzi i Nijemci nikad u svojoj slijepoj mržnji prema svemu što dolazi iz islamskog svijeta nisu shvatili da njima Britanci idejama podjele BiH i Makedonije nastoje stvoriti ono čega se oni užasavaju, a to je neka čisto muslimanska, a onda i islamistička država kakvu su Britanci namjeravali stvoriti”, tvrdi Hadžidedić.

Kaže kako je to složena intereuropska igra, u kojoj je Velika Britanija željela napraviti nešto poput Izraela na Bliskom istoku – vječni faktor destabilizacije Europe.

“Znamo da je Britanija vodila i svjetske ratove protiv Njemačke, a EU je smatrala, i to nikad nije ni krila, isključivo produžetkom njemačkih interesa. Prema tome, to je borba između Britanije i Njemačke, veli Hadžidedić koji je potom izrekao nešto što je opasan govor mržnje: -Europa je ksenofobična, rasistička, anti islamska, njen identitet je nastao na temelju krstaških ratova”, kazao je.

Prije susreta Angele Merkel i Vučića, Schmidt se također sastao s predsjednikom Srbije. Scmidt je otišao na noge Vučiću dok još uvijek traje blokada institucija BiH od strane političara RS-a zbog Inzkovog zakona, tumači Slobodna Bosna, pa pita prof. Hadžidedića što je bila poenta ovog sastanka, pritisak na Dodika?

“Da se dogovore kako će dalje. Vučić će opet reći kako poštuje teritorijalni integritet BiH, a nastavljati davati podršku Dodiku koji javno kaže da se zalaže za otcjepljenje. Schmidt i Vučić odlično surađuju na daljem potkopavanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH. Naša nesreća je da smo pristali da nam dođe osoba poput Christiana Schmidta”, zaključio je Hadžidedić.

Njegovo “otkriće” zapravo je posve logično. Jer, ako je zahtjev za provedbu  presude Ustavnog suda BiH, uz provedbu presuda Europskog suda za ljudska prava, “podjela BiH” “fašizam, rasizam, ksenofobija i islamofobija”, a to “znanstvenik” može svakodnevno čuti od sarajevskih političara, a takve zahtjeve podržava EU i novi visoki predstavnik Schmidt, onda je dr. Hadžidedić samo logično zaključio da su Schmidt i EU čovićevci, fašisti, rasisti, islamofobi i djelitelji BiH. Bravo za “znanstvenika” Hadžidedića!/HMS/

guest
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
vitina
vitina
1 godina prije

Ovakvi likovi su tumori koji nastaju na biću kojem se desetljećima podilazi, oprašta političko nasilje nad drugima, prešutno odobrava majorizacija, nametanje, preglasavanje itd.

Atom
Atom
Šta ti kažeš na ovo?  vitina
1 godina prije

I naše kratke pameti. Sve bi ja ovo obucio za pilote i zabranio prelet preko hrvatskih teritorija. Jbm se za londonske nebodere. Dapace, volio bi da pocnu placati cijenu bezobrazluka u BiH

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
Šta ti kažeš na ovo?  vitina
1 godina prije

ipak se ne slažem, to je samo islam, prosto ko grah…

vitina
vitina
Šta ti kažeš na ovo?  Mene kliču Haso_2
1 godina prije

Bilo bi mi čudno da se ja i ti u bilo čemu slažemo.

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
Šta ti kažeš na ovo?  vitina
1 godina prije

I ćorava koka koje zrno nađe! Nego, magarac uvijek sebe prvog stavlja kada nabraja, niste to učili u vrtiću? Ne kaže se “ja i ti” nego “ti i ja”, valjda ćemo se i oko toga složiti?

vitina
vitina
Šta ti kažeš na ovo?  Mene kliču Haso_2
1 godina prije

Takvi ne zaslužuju moje poštovanje. A magarac ti je onaj koji ti je stavio magarici pa si ti ispao.

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
Šta ti kažeš na ovo?  vitina
1 godina prije

Nisi ti magarac, ti si običan komad budale ali, neka te, ne bi valjalo ni da smo svi pametni, bilo bi nam dosadno…

vitina
vitina
Šta ti kažeš na ovo?  Mene kliču Haso_2
1 godina prije

LoL! Koja si ti nedojebana sirovina za ne povjerovati……

Šuško
Šuško
1 godina prije

Bože budaletine…

bih
bih
Šta ti kažeš na ovo?  Šuško
1 godina prije

e baš si budala

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  bih
1 godina prije

A ti patrijota ? Malo morgen.

Tomba17
Tomba17
1 godina prije

pitanje: ako je naslov točan – a smatram da jeste – što to govori o toj inteligenciji?

Osim što mrze, naravno.

Promatrač
Promatrač
1 godina prije

Kakva sirovina, allahu mili!!!!

Atom
Atom
1 godina prije

I kažu da nece ostati kalifat u srcu evrope. Hoce kada im je “inteligencija” na nivou prosjecnog avganistanskog talibanskog borca. Zasluženo za 21% BiH ograđen žilet-žicom.

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
1 godina prije

Kod muslimana postoji nekoliko interesantnih fenomena a jedan od njih je da su vijek samo drugi krivi, muslimani po definiciji ne mogu biti krivi jer je globalni džihad legalan i legitiman i to je šesti stup islama! Pita li se ovaj po.tur.čeni mamlaz ikada, zašto Europa prezire islam? Mogu mu i ja to odgovoriti ali neću, ipak je on profesor sa uglednom travničkom diplomom a ja nisam, neka se sad malo pomuči da smisli odgovor na moje pitanje…

Bošnjo.
Bošnjo.
Šta ti kažeš na ovo?  Mene kliču Haso_2
1 godina prije

Par informacija prvo islam nije svugdje isti, postoji 7 uvjetno škola koje su vrlo oprečne. Prof. Dr. Hadžidedić je doktor sa Britanskom diplomom. Tijekom studija je veoma dobar upoznao povijest Engleske opće poznato je su najgenocidnija nacija u povijesti naravno ukoliko ste obrazovani samo na svom otoku su izvršil 4 genocida Velšani,ŠKOTA, Katolika i još uvijek traje teror nad Ircima.Sta su radili diljem svijeta (nemam mjesta). Tužno je koliko vas je neobrazovanih i pozicioniranih. Mržnja nikome dobra nije donijela.

Anonimac
Anonimac
1 godina prije

Ja I?

Anonimac
Anonimac
1 godina prije

Majmune turski do god neskontas koliko si teritorije vojnicki donio toliko ti i pripada, niko vam nije kriv što ste vojno nesposobni i jajare i kukavice, pa ste za 4 god rata uspjeli obraniti 23 %, moli te boga da se opet ne zakuha nebi vam ovaj put ostalo ni 1%,hrvata je 4 puta više a srba skoro 7 puta, nema više koridora preko HR, Srbija i Hrvatska na oružane do zuba, zato čuvaj to 23 % jer bi mogli i bez tog ostat

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

ipak to nije baš tako, imaju po.tu.rice za leđima moćnog Erdogana, katarske petrodolare, iranske efendije i sve američke i europske Erdoganove plaćenike! Pa i Inzko je bio Erodoganov plaćenik a vjerojatno ni sa nelegalnim Šmidom situavija nije ništa bolja…

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Mene kliču Haso_2
1 godina prije

E da sve to i opet o stadoše na 23%

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

bošnje nisu nikakvi ratnici ali sada njihovu politiku vodi Erdogan a Erdogana se nikako ne smije podcijeniti, on svoj posao izvrsno radi! Primjeti samo da su i američki i britanski ambasadori u Sarajevu Erdoganovi plaćenici i da i oni otvoreno rade za islam a to je ipak Erdoganov uspjeh i nešto što mi ćafiri nikada nećemo uspjeti…

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Mene kliču Haso_2
1 godina prije

imali ste vi i vece osmanlije pa ste otisli u tursku

Pedro
Pedro
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

i tih 23% im ruku na srce cijeli rat nije niko ni pokusao uzeti…

Ahmed paša
Ahmed paša
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Smanji doživljaj. Dobićeš čir .Mržnja izjeda ko kiselina.

Zoki
Zoki
1 godina prije

Upravo je bilo sve obrnuto. Europa i VP su do sada u BiH bili proislamski i probošnjački raspoloženi. Bili su totalno pod utjecajem muslimanske politike u BiH i u svijetu. Muslimani okom, VP skokom. Činilo se kako je VP samo muslimanska ekspozitura u OHR-u. Svaki nametnuti zakon, svaki zarez i svaka točka je išla na muslimanski mlin unitarizacije i bošnjakizacije BiH. Tako je bilo do sada, a kako će biti u buduće vidjet ćemo. Još je rano za bilo kakav iole ozbiljan zaključak o radu novog VP Šmita. Ipak, ako se po jutru dan poznaje, ovaj neće biti ničija ekspozitura. A to je upravo ono što muslimanima najviše smeta.

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
Šta ti kažeš na ovo?  Zoki
1 godina prije

i Šmid bi vrlo rado bio Erdoganov plaćenik i muslimanski igrač, nemojmo imati iluzija da je drugačije ali mu u tome smetaju legenda Dodik, Rusija i Kona a kada bi još i onaj naš indoletni Draganče malo zagrmio – ma gdje bi nam kraj bio…

HR-HB
HR-HB
1 godina prije

Eee mošnjaci,čim nije vama niz dlaku nitko ne valja,vas nikako da povijest nauči da se držite Hrvata koji su vas par puta već spašavali od nestanka a vi za zahvalu u posljednjem ratu ga hinjski plasirašte za pola miliona izbjeglica u HR,naoružanje,spas zapadne Bosne itd.itd. puno vi gledate prema Turskoj koja vam šalje samo selame a u srbiji otvorila 900 firmi,mućnite malo tikvama uzmućenim nekakvim panislamizmom,pardon da se ispravim,uložili su oni i ovdje,film o Aliji i most u Konjicu.

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
Šta ti kažeš na ovo?  HR-HB
1 godina prije

daleko lijepa kuća i tebi i tvojim muslimanima, među nama rečeno. Kojem li je hrvatskom idiotu palo na pamet da vežemo zastave sa islamistima ( a svi znamo tko je taj, o.a.) , dabogda se isti vrtio kao ventilator kod Šejtana…

ŠAHBAZ
ŠAHBAZ
Šta ti kažeš na ovo?  HR-HB
1 godina prije

Grjeska je HRHB…KRIVOUSTOG FOSNA..mogla je to biti konfederacija najjače i najperspektivnije države…istina je da sreća što je Bosna OKUPIRANA OD NDH inače bi muslimani bili pobijeni od CETNIKA odnosno srba u prošlom ratu0
.

Ahmed paša
Ahmed paša
Šta ti kažeš na ovo?  HR-HB
1 godina prije

A zaboravio si onaj u Mostaru

ŠAHBAZ
ŠAHBAZ
1 godina prije

Konačno treba to reći na javnoj sceni….A TEK KADA ISPLIVA U JAVNOST STA JE MILOŠEVIĆ OBECAO JOHNU MEJDZORU STA CE URADITI OD MUSLIMANA BOSNE U ROKU OD 90 DANA UZ PRECUTNOST KRIVOUSTOG DUDEKA NJOFRE….RASELITI POBITI POPALITI…..DA BI 9.MAJA 1995 NA SMOTRI ZASTAVA ANTIFASIZMA U PARIZU POJAVILA SE ZASTAVA SA LJILJANIMA NOSIO JE LEGENDA LOVAC IZ MOSTARA JEDINA SA BALKANA…DEBIL MEJDZOR JE POPIZDIO I BIO ZAGOVORNIK BOMBARDOVANJA SRPSKIH SVETOSAVSKIH ISILOVACA…NE zaboraviti poslije VELIKO evropsko ime ŽAK ŠIRAK PREDSJEDNIK FRANCUSKE sredinom avgusta ili jula 1995 reče SRBI SU NAROD BEZ REDA ZAKONA I VJERE …

Ne zaboravite tzv komunisti ili lijevi u njemačkoj čitavo vrijeme bili su na strani MILOSEVICA…

Anonimac
Anonimac
1 godina prije

Bošnjak i inteligencija ne idu skupa!

Carlos
Carlos
1 godina prije

Čaršijsko nadbijanje kao znanost?

Robinzon Kruso
Robinzon Kruso
1 godina prije

Europski antiislamizam nije izazvao Čović, nego islamistički napadi na Francusku u više navrata gdje je izginulo stotine francuza, ali i na ostale države zapadne Europe.
Antiislamizam su izazvali ISIL-ovci odsijecanjem glava za vježbu u BiH, a onda “zaoprave” u Siriji i Iraku.
Europski antiislamizam su izazvale i horde ilegalnih imigranata koje su nagrnule u zemlje EU bez želje da se integriraju u društvo, nego separiranjem u geta i uživanje u obilnoj socijali i povremenim silovanjima bjelkinja.
Ovaj lik bi trebao da elaborira terorističke kampove u BiH, odlazak muslimana iz BiH u velikom broju u Siriju radi priključlenja ISIL-u i tek onda da se osvrne na domaće prilike islamističkih napada na USA ambasadu u Sarajevu te napada u Bugojnu, Zvorniku, Vitezu i drugim mjestima u BiH, pa tek onda na mlitavog Čovića koji nije znao da politički upotrijebi sve prednje rečeno.

Last edited 1 godina prije by Robinzon Kruso
Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Robinzon Kruso
1 godina prije

Ma ne,to su kako se u Sarajevu kaže “izolirani incidenti”,kao i auto-bomba u Mostaru 1997.g.koja je tek pravo odjeknula nine-elevenom u NewYorku 2001.

Anonimac
Anonimac
1 godina prije

Pa što je sporno u izjavi visokog predstavnika ,ako je istina nešto čega se treba plašiti,onda neka se plaše…
Drugo,da je Europa nastala na vrijednostima križarskih ratova,to je nešto čime se trebamo ponositi,a ne da se ponosimo vrijednostima osmanskih ratova i osvajanja… Islamizam i osmanlije polako Europi izlaze na nos,a tek su relativno kratko toga svjesni(europljani)…
Treće-ako je doseg muslimana u BiH Erdogan,a ne EU ,onda je nužno,praviti i napraviti treći entitet,a od ostatka federacije napraviti Bejrut,
što ona u stvari i jeste,samo još nije svedena pod taj nazivnik.
Četvrto-ako je visoki predstavnik javno izjavio da je komšić izabran glasovima muslimana,to nije nešto što se može demantirati,to je matematički dokazivo,a time je upravo prokazano i tko od federacije pravi Bejrut.

Anonimac
Anonimac
1 godina prije

jbt ovim bi i h.k.andersen pozavidio