Published On: Pet, pro 7th, 2018

Opsenica na Tužiteljstvu HNŽ-a jer ga je netko upisao kao Srbina

 

Federalno tužiteljstvo predmet Opsenica proslijedilo je Tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), potvrdio je danas za Vijesti.ba zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Parlamentu FBiH Irfan Čengić

Podsjetimo, Čengić je prije desetak dana tužiteljstvima BiH i FBiH podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatog službenika Grada Mostara koji je ovjerio izjavu o kandidaturi Gorana Opsenice (HDZ BiH) za izbore u listopafu, u kojoj se navodi da je on Srbin, iako se izjašnjavao kao Hrvat. Čengić smatra da je tako počinjeno kazneno djelo iz članova 220., 224. i 226. Kaznenog zakona BiH.

Nadležno Tužiteljstvo HNŽ

Tužiteljstvo BiH se na ovu njegovu prijavu i dalje nije oglasilo, dok je od Federalnog dobio obavijest da je Tužiteljstvo HNŽ nadležno da u prvom stupnju ovjeri opisane koruptivne navode i donese konačnu tužiteljsku odluku.

“Napominjemo da će Federalno tužiteljstvo, po potrebi, nižestupanjskom tužitelju pružiti stručnu pomoć prilikom postupanja u ovom predmetu, odnosno provjeriti zakonitost konačne tužiteljske odluke, kada ona bude donesena”, kaže se u ovoj obavijesti.

U Čengićevom obrazloženju navodi se da je nepoznata osoba protiv koje podnosi krivičnu prijavu za kaznena djela zloupotrebe službenog položaja, nesavjesnog rada u službi i krivotvorenja isprave uposlenik organa uprave Grada Mostara, koji je 6.7.2018. ovjerio kao vjerodostojnu i istinitu izjavu Opsenice, kojom on navodno prihvata kandidaturu na Općim izborima i izjašnjava se kao pripadnik srpskog naroda.

Potom je ta izjava dostavljena Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP) BiH, i na osnovu nje Opsenica je postao kandidat za Zastupnički dom Parlamenta FBiH u ime koalicije okupljene oko HDZ-a BiH.

Opsenica kao Srbin

“Nakon što je SIP potvrdio rezultate izbora, konstatirano je da je Opsenica izabran u Zastupnički dom Parlamenta FBiH iz reda srpskog naroda, iako je trenutno ministar u Vladi HNŽ u ime hrvatskog naroda, što nije pravno dozvoljeno”, istaknuo je Čengić.

Dalje je podsjetio da je Opsenica dao izjavu “Dnevnom avazu”, u kojoj je nedvosmisleno rekao da on tu izjavu nije potpisao, već da ju je neko popunio u njegovo ime i ovjerio u organima uprave Grada Mostara, što predstavlja kazneno djelo.

Također, piše Čengić, ovlaštena osoba političkog subjekta HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP-HNS, HSP DR AS BiH, HDU BiH, HSS SR Dragan Čović dostavila je zvanični dopis CIK-u u kojem se jasno navodi da se Opsenica izjašnjava kao Hrvat.

“Iz svega navedenog i medijskih izjava, sumnjamo da je državni službenik Grada Mostara 6.7.2018. godine zloupotrijebio položaj i nesavjesno obavljajući zadatke u službi krivotvorio izjavu i ovjerio dokument koji nije potpisao Opsenica, niti je osobno on došao ovjeriti taj dokument u skladu sa zakonima”, napisao je Čengić.

Dodaje kako državni službenik nije dužan provjeravati vjerodostojnost navedenih podataka koji se nalaze u izjavu, ali jeste dužan provjeriti vjerodostojnost potpisa i osobnog dokumenta, a prema izjavama Opsenice, on taj dan nije bio u BiH, pa samim tim nije ni podnio zahtjev za ovjeru potpisa.

Vjerodostojnost izjave

“Tražim od Tužiteljstva da ispita vjerodostojnost izjave Opsenice koja se nalazi u SIP-u BiH, te da se utvrdi krivična odgovornost državnog službenika koji je izvršio zloupotrebu položaja i nesavjesnim radom u službi krivotvorio službenu ispravu ovjeravajući potpis i izjavu Opsenice koju on nije podnio. Nadam se da će Tužiteljsvo ovaj predmet uzeti u što kraćem roku u razmatanje, jer od nacionalnog izjašnjavanja Opsenice ovisi ustavnost Zastupničkog doma Parlamenta FBiH”, dodaje se u prijavi.

U kratkoj izjavi za Vijesti.ba, Čengić je nakon podnošenja prijave kazao da istovremeno, dok se u HDZ-u BiH zaklinju u neko izmišljeno legitimno predstavljanje – koje nigdje ne postoji u propisima – član te stranke koji se izjašnjava kao Hrvat u Parlamentu FBiH popunjava kvotu iz reda srpskog naroda.

“Isto su to uradili i u Vladi FBiH, gdje se kunu u ‘legitimno’ predstavljanje, a onda su uzeli jedno mjesto iz reda srpskog naroda, iako nemaju niti jednog zastupnika iz tog naroda”, dodao je Čengić, prenosi Bljesak.info

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare