Subota, 13 srpnja, 2024

INZKO: Ugrožen je opstanak BIH, svi su krivi, ja nisam ništa kriv. Jerke mi…

Must Read

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko započeo je danas u 16,10 sati po srednjoevropskom vremenu u New Yorku predstavljanje polugodišnjeg izvještaja Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN), izvještava novinar agencije Anadolija (AA).

Ovo je 42. predstavljanje stanja u Bosni i Hercegovini pred Vijećem sigurnosti UN-a. Izvještaj obuhvata period od 21. aprila 2012. godine do 26. oktobra 2012. godine.

“U poređenju s obećavajućim trendovima kojima smo svjedočili u posljednjem Izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a, politička dinamika u Bosni i Hercegovini je u periodu izvještavanja stagnirala. Ne samo da je bilo malo napretka prema euroatlantskim integracijama, nego je direktno ugrožen i Mirovni sporazum, uključujući suverenitet i teritorijalni integritet BiH”, kazao je Inzko na početku obraćanja.

Kako je, nadalje, naveo Inzko, Bosna i Hercegovina je u posljednjih šest mjeseci napravila malo pomaka u pravcu evroatlantskih integracija, a direktna osporavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma su značajno porasla.

Naglasio je da je u posljednjih šest mjeseci nastavljena antidržavna kampanja iz Republike Srpske.

“Lideri Republike Srpske govore da je BiH bolesna i da će se raspasti. Kako biste bi vi reagirali da neko takvo nešto kaže za vašu zemlju”, upitao je Inzko i dodao da međunarodna zajednica ne smije dozvoliti prijetnje BiH kao suverenoj državi.

Podvukao je da se bez “dijaloga i kompromisa ne može se ostvariti napredak”.

“Petnaest mjeseci čekamo da se politički lideri odrede o pravcu u kojem zemlja treba da ide. Nakon formiranja vlasti, logično, očekivali smo da se krene u pozitivnom smjeru, ali to se nije desilo. Ovo problemi su odvukli pažnju od stvarnih problema s kojima se zemlja susreće”, apostrofirao je Inzko.

Dodao je da se 17 godina čeka uspjeh BiH, ali da se i ove godine mora reći da njega nema.

“Obećavajući razvoj situacije s početka 2012. godine je zaustavljen, a političke stranke su se upustile u beskrajnu seriju igara moći na svim nivoima. U vrijeme kampanje za lokalne izbore, ovi politički manevri postali su važniji od gorućih potreba građana i zemlje kao cjeline. U isto vrijeme, vodstvo Republike Srpske intenziviralo je svoju šestogodišnju politiku otvorenog i direktnog osporavanja same suštine Mirovnog sporazuma. Izjave visokorangiranih zvaničnika RS-a, kao i radnje koje oni poduzimaju, a koje imaju za cilj smanjenje nadležnosti državnih organa, izazivaju duboke sumnje u pogledu privrženosti sadašnjeg vodstva RS-a najosnovnijim aspektima Dejtona, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH”, konstatirao je Inzko.

Što se tiče pet ciljeva i dva uslova koje je postavilo Vijeće za provedbu mira, naglasio je, vlasti BiH učinile su malo na implementaciji preostalih obaveza.

Visoki predstavnik je naglasio da bi suspenzija supervizije za Distrikt Brčko mogla predstavljati važan korak u pravcu realizacije ovog cilja.

“Dok je značajna odluka Ustavnog suda BiH osigurala pravni presedan i dala smjernice za rješenje državne i vojne imovine”, naveo je Inzko, dodajući da se ne smije dozvoliti da BiH zaostaje za regionom.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Sve veći broj turista u Čapljini: Uživaju na rijekama i kulturnim znamenitostima

Čapljina, gradić smješten u dolini rijeke Neretve, postaje sve popularnija turistička destinacija, privlačeći posjetitelje iz cijelog svijeta, a posebno...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -