Published On: Sri, kol 1st, 2018

Opasnost: Granica preko koje ISIL-ovci dolaze u Europu

BBC je ovih dana prikazao reportažu sa sirijsko-turske granicepreko koje svaki dan pokušavaju prijeći bivši borci ISIS-a u Europu. Među njima su i Čečeni i Sirijci.

Islamska država je pala i zapravo nestala, no to ne znači da su njezini borci u potpunosti prestali s djelovanjem i da su pohvatani. Čišćenje terena trajat će još vjerojatno godinama. Ipak, najviše problema u budućnosti s njima će imati Europa.

Prvi koji ih hvataju su pripadnici slobodne sirijske vojske koji iz vade iz autobusa i kombija i ne dopuštaju im da uđu u Tursku.

Kako je rekao reporter BBC-a, u posljednjih nekoliko mjeseci na takvi je check-pointovima uhvaćeno i zaustavljeno da prijeđu granicu na tisuće bivših ISIS-ovih boraca.

“Neki od njih bili su obični vojnici, a neki od njih visokorangirani u vojnoj hijerarhiji. No mnogi su i dalje u bijegu i ova granica im nije bila prepreka za bijeg. Preko iste granice prelaze u Tursku i civili s djecom, bježeći od ratnih razaranja.”

Terorist ISIL-a Anis Amri, Tunižanin koji je kamionom gazio ljude u Berlinu 2016. | Author: BundeskriminalamtBUNDESKRIMINALAMT

Osim preko Turske, mnogi od tih bivših pripadnika vojnih postrojbi Kalifata, pokušavaju se domoći Europe preko Iraka.

BBC je pratio neke koji su uspjeli pobjeći. Oni najčešće dolaze do azijskog predgrađa Istanbula. Ovdje je još jedna brana od njihovog ulaska u Europu, a to je protuteroristički odred policije koji je u ovom dijelu grada stalno prisutan.

Stalno su spremni na pretrese kuća, ovisno o dojavama. U ovom videu ušli su u jednu od kuća i iz nje izveli Uzbekistanca za kojeg se utvrdilo da je bio ISIS-ov borac. No, unatoč strogim mjerama, ne uspijevaju zaustaviti sve.

To su potvrdili i krijumčari ljudima koji izbjeglice čamcima prebacuju morskim putem iz Izmira. Ovamo stižu iz Deir ez-Zoura, koji je oko 400 km sjeveroistočno od Damaska, prema iračkoj granici, gdje je ISIS još uvijek prisutan. Tvrde da se među civilima nerijetko kriju i bivši ozloglašeni borci. Njihov broj je sve veći i veći, i svi pokušavaju proći kroz Tursku.

Potvrđeno je čak da su neki uspjeli doći i do Njemačke. Naravno, mnoge europske zemlje ne dopuštaju povratak svojim bivšim državljanima koji su napustili zemlju da bi se otišli boriti u Kalifat, no neki ipak su prešli sve prepreke.

Desk
Author: Desk

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x