Published On: Sub, tra 2nd, 2022

Ono što je Lavrov rekao nakon povratka iz New Delhija otkriva mnogo: Zašto je Indija toliko važna Rusiji?

Ruski ministar vanjskih poslova vratio se iz Indije pun pohvala na račun vlasti u New Delhiju. Indija se pak veseli ruskoj nafti s popustom, piše Deutsche Welle.

“Indijska vanjska politika je neutralna i povodi se za vlastitim interesima”, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nakon razgovora s indijskim državnim vrhom i dodao: “Indija i Rusija su prijatelji.”

Indiji trebaju rusko oružje i nafta

U sjeni prijateljstva je pojačanje ekonomskih odnosa. “Rusija će Indiji prodavati svu robu koju Indija poželi”, rekao je Lavrov. To se prije svega odnosi na energente.

Indija je, prema procjenama ekonomskih analitičara, od početka rata u Ukrajini već kupila nekoliko milijuna barela nafte od Rusije. No, ne radi se samo o nafti.

Indija je jedan od najvećih uvoznika ruskog naoružanja koje Indija koristi kao sredstvo pritiska protiv svojih velikih rivala Pakistana i Kine.

“Bipolarni” i “multipolarni” svijet

No, Indija gaji i dobre odnose prema SAD-u i zato se želi držati podalje od sankcija i osude Rusije. Indijski premijer Narendra Modi je čak ponudio usluge Indije kao posrednika između Rusije i Ukrajine.

Lavrov se nakon razgovora pokazao “otvorenim” što se tiče posredovanja Indije. Ruski šef diplomacije je kritizirao Zapad da svijet opet želi učiniti “bipolarnim” umjesto “multipolarnim” i slijepo slijedi američku vanjsku politiku.

On je kritizirao i Njemačku da svojim potpunim svrstavanjem uz Washington pridonosi tom polariziranju.

“SAD može činiti sve: ubijati civile i uništavati gradove. No, kada to učini neko drugi, poput sada Rusije koja se samo želi obraniti od vojnih baza u svojoj blizini i želi obraniti svoj utjecaj, onda je to za Zapad neprihvatljivo”, zaključio je Lavrov u Indiji.

guest
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
posmatrač
posmatrač
1 mjesec prije

Jedno pitanje koliko ono bi omjer broja stanovnika Evrope naspram stanovnika Indije i Kine

Hrvoje Vukcic
Hrvoje Vukcic
Šta ti kažeš na ovo?  posmatrač
1 mjesec prije

koliko je ono kupovna moc istih?

VIVEKANDA
VIVEKANDA
Šta ti kažeš na ovo?  Hrvoje Vukcic
1 mjesec prije

KAKVA KUPOVNA MOC. JEL TO IDIOTSKA PRICA DA SI FACA AKO IMAS FERARI. PRICA PROPALOG ZAPADA. PA DALAJ LAMI NIKAKO NAJBOLJI FILOZOFI ZAPADA NISU MOGLI OBJASNITI STA JE SAMOPUZDANJE. VISE VRIJEDI JEDAN BUDISTICKI MONK NEGO DZOZEF BAJDEN.

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  posmatrač
1 mjesec prije

A oće li BITI izbornog za Legitimnog rvatinu i od trećeg ali ne prsta od Dode i domalog od BAKETA

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
1 mjesec prije

Jadan ti. Prepusti se Bogu, bit će što će biti, pa da bude i treći, a što ćeš ti jadan moći u svezi s tim učiniti, ako misliš na “prsluk” nećeš moći jer si već prokazan, kao žetoki croatofob.

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

 Deutsche Welle da je smeće vele, i dobro vele!

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

iran, indija, kina,… a švooobe kupuju zimske džempere, trebat će mu!

Kvico
Kvico
1 mjesec prije

Najmanje 1 : 5.I sta oces sa tim reci?

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Pametno Indija, neutralna. Kupovat će ruske energente i prodavati ih zapadu, lovuša čista ko suza.

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

ZZZZZZZ Božjom Pomoći! POČELO JE > PRVI POPUSTILI PUTINOVIM ZAHTJEVIMA> Vatikanska banka prva kupila rublje za plin kod Centralne banke Rusije? Kako pišu srpski mediji pojavila se prva “pukotina” unutar antiruskog ekonomsko-političkog bloka. Banka Vatikana je kod Centralne banke Rusije za 10 milijuna eura kupila rublje zbog kupovine ruskog prirodnog plina. POMOLIMO SEEEEEEEEE, AAAAAAMEEEEEEEN!

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

doduše papa.K voli puštati plinove o p-uti-nu, al mu je drago kad mu rus pusti plin! ja mislio on će izmoliti nebeski plin, a ono …. ćooorak! ejmen, crni papa,K! a da ti malo moliš za krščane u siriji i arapećim državama, haaaaaa?

Last edited 1 mjesec prije by Anonimac
Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Jes ti prehlađen ?

Tvrle
Tvrle
1 mjesec prije

Nisam vjernik, a pogotovo fan proročanstava, mada sam dokaz da je vrijeme dimenzija pokazuje da su neke vrste proročanstava moguće. Uglavnom, ja sam se lično uvjerio da su se neka proročanstva Tarabića ostvarila, jer sam ih čitao prije nego što se događaj desio. Da ne dužim, tamo piše da će se “svijet podjeliti na dvije polovine, kao jabuka i da će to biti maltene dva svijeta, koji će fumcionisati odvojeno. Za pretpostaviti je da je to anglosaksonsko-germansko-romanski svijet, uz one slavenske zemlje, koje su ratovale uz Nijemce u I i djelimično u II svjetskom ratu. Na drugoj strani su očigledno Rusija, Kina, Indija i mnogi, kojima su SAD i Britanija stali na žulj, a mnogo je takvih.

Tvrle
Tvrle
Šta ti kažeš na ovo?  Tvrle
1 mjesec prije

A ako vas zanima da li će dovesti do III svjetskog rata, po Tarabićima hoće. Kažu da Srbija neće učestovati, a da li će BiH i Hrvatska ne spominju. Za Hrvatsku je to vjerovatno po današnjem geostratigijskom rasporedu. A za Bosance niko nikad nije rekao da su pametni. I kao zaključak kažu da će nakon rata “svi poštovati ruskog cara” i da će nastati vječni mir.

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Tvrle
1 mjesec prije

Ma ne budi budala potomce prve bračne noći KMETSKA moja slugo ,genetski BOSNJACe svetosavskog kruga