Published On: Čet, svi 5th, 2022

ONO KAD SI ŠEF STRANKE KOJA SE NAKRALA STANOVA: Šarovićeva supruga Stojanka skrivala šest stanova od muža

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a i državni zastupnik, sa suprugom Stojankom ima šest vrijednih nekretnina u Beogradu u Srbiji koje nije prijavljivao u imovinskim karticama. Dok on poriče da ih posjeduje, njegova supruga govori suprotno.

Mirko Šarović, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (BiH), sa suprugom Stojankom ima dva stana, kuću i tri parcele u Beogradu, javlja Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

Prema njenim riječima, ove nekretnine su stekli od 1997. do 2008. godine. Šarović ih nikada nije navodio u imovinskim karticama, iako ih je prema važećim propisima bio dužan prijaviti. Imao je četiri puta priliku to uraditi: 2002. godine kada je bio član Predsjedništva BiH, 2012. i 2015. kada je imenovan za državnog ministra vanjske trgovine i 2018. kao zastupnik u državnom parlamentu.

Stan na Dedinju jedina je nekretnina koju bračni par Šarović ima u suvlasništvu, dok su stan na Vračaru u centru Beograda, kuća i tri zemljišne parcele na Zvezdari uknjižene na suprugu.

Stan od 39 kvadrata se nalazi u zgradi trokatnici, okruženoj zelenilom u mirnom kraju Dedinja – javnosti poznatom dijelu glavnog grada Srbije po raskošnim vilama i modernim zgradama u kojima žive poznate osobe. Prema zemljišnim dokumentima, oni ovaj stan imaju od 2006. godine. Prezime Šarović stoji na jednoj od pločica na interfonu.

On je poricao da sa suprugom ima ovu nekretninu, pokušavajući izbjeći razgovor s novinarkom Centra za istraživačko novinarstvo (CIN). Negiranje je nastavio i nakon što mu je novinarka pokazala dokumente o vlasništvu.

„S njom nemam ništa, ja ništa“, kratko je odgovorio, dodavši da u Srbiji i Beogradu na svom imenu nema imovine.

Šarović nije htio govoriti ni o drugim nekretninama koje njegova supruga ima u Beogradu, dodavši da u njeno ime ne želi govoriti. Međutim, Stojanka Šarović je, za razliku od supruga, priznala da zajedno imaju stan na Dedinju i da su ga kupili uz pomoć njegovog strica: „Tu nam je sin stanovao dok je studirao, dok se školovao gore. To je bilo najvećim dijelom i poklon od suprugovog strica koji živi već pedeset godina u Južnoj Africi.“

Tvrdi da sada imaju dva stana i da su kuću sa zemljištem prodali. Prema njenim riječima, nekretnine u ovom gradu posjeduju još od kraja devedesetih godina, objašnjavajući da se ne može sjetiti točnih godina kada su ih pojedinačno stjecali i prodavali. O kupoprodajnim cijenama nije željela govoriti. Iz srbijanskog katastra su, također, odbili novinarima dostaviti ove podatke.

Kuća na Zvezdari bila je prva nekretnina koju su Šarovići stekli u glavnom gradu Srbije. Ovo naselje, jedno od popularnijih i mirnijih naselja u Beogradu, smješteno je blizu centra grada. U to vrijeme njen suprug je bio gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Šarovićeva supruga je za CIN rekla da je kuću izgradila zajedno s bratom. Prema njenim riječima, građena je tijekom 1997. i 1998. godine pa „poslije prešla na mene i onda sam ja prodala tu kuću“.

Uz ovaj objekt bile su i još tri parcele zemljišta. Ove nekretnine sve zajedno, kaže Stojanka, bile su površine nešto veće od 400 kvadrata. Iako se u zemljišnim knjigama i dalje vodi kao vlasnica, tvrdi da je svu imovinu na Zvezdari prodala, ali da zbog složenih imovinsko-pravnih odnosa još nisu uknjiženi novi vlasnici.

Zajednički stan bračnog para Šarović u elitnom naselju Dedinje druga je nekretnina koju su stekli. Prema podacima Registra cijena nepokretnosti, dostupnih na stranici srbijanskog geodetskog zavoda, cijena kvadrata u ovom dijelu Beograda danas vrijedi najmanje 3.800 maraka.

Stojanka tvrdi da se lako može dokazati porijeklo novca kojim su kupili ovaj stan: „Najvećim dijelom to se može provjeriti i preko mog deviznog računa, su tih nekih možda sedam-osam godina (…..) gdje je novac dolazio za školovanje i za smještaj za rješavanje smještaja za starijeg sina, pošto stric nije imao djece.“ Rekla je da ovaj stan sada izdaju.

Sljedeća kupljena nekretnina u Beogradu je stan na Vračaru. Stojanka kaže da su novac od prodaje kuće uložili u kupovinu ovog stana u kojem danas živi njihov sin. Nije se mogla sjetiti je li kupljen 2006. ili 2008. godine. Stan je udaljen oko 150 metara od „Hrama Svetog Save“, najveće pravoslavne građevine u Srbiji. Zbog svog građevinskog i religijskog značaja koji hram ima ova lokacija je jedna od najpopularnijih i najposjećenijih u gradu. Cijena kvadrata, prema podacima Registra cijena nepokretnosti, u ovom dijelu grada danas vrijedi u prosjeku 4.000 maraka.

Prema Izbornom zakonu BiH i Zakonu o Vijeću ministara BiH, svaki izabrani kandidat i državni ministar dužan je prijaviti ukupan iznos i izvor prihoda iz prethodne godine te svu imovinu: kuće, stanove, zemljišta, poduzeća, poslovne prostore i automobile.

Dužni su prijaviti i ušteđevinu, iznose na bankovnim računima, zatim vrijednosti dionica, obveznica kao i dugovanja. Osim svoju, izabrani političari su dužni u karticama koje predaju Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP) prijaviti i imovinu članova najuže obitelji.

SIP ne provjerava sadržaj imovinskih kartica niti je predviđena sankcija za nepotpuno ili lažno prijavljivanje imovine.

guest
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Smrt fašistima i lopovima
Smrt fašistima i lopovima
19 dana prije

SAROVIC je srpski IZDAJNIK.

Sada vidimo da je SAROVIC i LOPUZA.

TAKAV COVJEK JE NA ČELU IZDAJNICKE SDS.

TAKAV JE I BORENOVIC.

SVI SU ONI IZDAJU SRBA BOGATO NAPLATILI.

VRIJEME JE DA IM NAROD NAPLATI, ONAKO KAKO TO NAROD RADI.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Smrt fašistima i lopovima
19 dana prije

Odhebi lopove iz SNSD

Last edited 19 dana prije by Anonimac
Sarajstan
Sarajstan
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
19 dana prije

Smrdljive sluge američkog fašističkog okupatora,

ISTI ste kao ISLAMISTICKA zelena fukara.

Sarajstan
Sarajstan
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
19 dana prije

Smrdljive sluge američkog fa.sistickog o.kupatora

Isti ste kao i zelena gurbetska fukara

Srbče
Srbče
Šta ti kažeš na ovo?  Sarajstan
19 dana prije

Nije više sarajstan,predili smo im ime u debilistan.Mislim da su rekorderi po broju debila u BiH i europi.

Ujko MAČEK
Ujko MAČEK
Šta ti kažeš na ovo?  Srbče
19 dana prije

Debili su bili u Sarajevu do 1.marta 1992 i onda otisli dobrovoljno a imali Dobrovoljacku u Sarajevu i njegosevu i nemanjinu i vuka hege Karadžića svedjikanske bez Draze i poceli pucati debili po Sarajevu po svojim komsijama…sada usetaju ponekad svetosavski teroristi i reže ko bijesni psi…poznaju se debilci srbi djikani svetoossvski TERORISTI cetalji…jos malo…

Srbče
Srbče
Šta ti kažeš na ovo?  Ujko MAČEK
19 dana prije

PA nema većih debila od onih koji istu politiku pričaju 30 godina ,što kaže stari narod uhvatili ste se ko pijan plota.Sjećam se jednog voditelja na OBNu kad pita SDA političara,kakva je to politika koju oni vode,KAže politika unitarizacije ali MIC PO MIC.KAže voditelj pa hoćemoli mi to izdržati.KAže SDAovac MORAMO.Hahahahaha pa nema većih debilistanaca od vas zato šuti i poklopi se.

Srbče
Srbče
Šta ti kažeš na ovo?  Ujko MAČEK
19 dana prije

Presudjeni teroristo i zločinče nemoj druge nazivati teroristima kad se zna ko su teroristi u BiH.Cijeli svijet zna da ste to vi i strijepe od BIJELE ALKAIDE.Hahahahaha

Srbče
Srbče
Šta ti kažeš na ovo?  Ujko MAČEK
19 dana prije

POčeli pusati po svojim komšiama.debilistanac sarajevski ja sam sjedio ispred televizora kad je tvoj babo navlačio kontejner na grbavici i blokirao saobraćaj sa puskom u ruci.Mi se čudom čudili šta ove budale rade.Onda ste pucali na svoje ljude sa Holideina da izazovete haos,optuživši srbe .Čuj srbi sa holideina pucali a holidein u sred njihove teritorije.

Srbče
Srbče
Šta ti kažeš na ovo?  Smrt fašistima i lopovima
19 dana prije

Pih ja i ne znam ko bi glasao za onakvog duduka.Kad mu samo vidiš facu i kako priča vidiš da je sarajevski šu,fter.Ima on i u federalnom sarajevu 2 firme.I ko zna koliko stanova.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Srbče
19 dana prije

Ja čuo od Srbina da on ima 6 privatnih firmi. Gospođa ga dobro prati sa 6 stanova ! Ušemili se respiratorno.

SejdoKralj
SejdoKralj
17 dana prije

BiH he zemlja apsurda. SDA I SDS u Ženevi stvorili RS, a I danas su u koaliciji.