Published On: Pon, kol 3rd, 2015

ONO KAD NETKO IMA PA MU MORE BIT: Grudske vlasti zatvaraju oči pred nelegalnom gradnjom nekog moćnika, običnim ljudima šalju inspekcije…

Stanari ulice Kralja Tomislava u Grudama više od godinu dana vode borbu s vjetrenjačama. Naime, u svibnju prošle godine u njihov mirni kvart dovezeni su bageri i kamioni te se započelo s iskapanjem zemlje.
Iskopano je i odvezeno više tisuća kubika zemlje, a usput su potkopani i zidovi u vlasništvu Daria Ćorluke, te na neprimjeren način ograđeno gradilište, koje je ugrozilo sigurnost pješaka i obavljanje prometa, piše Dnevni list.
Stanari ove ulice počeli su se raspitivati što se to radi i gradi te su nemalo bili iznenađeni kada su saznali da investitor ima namjeru izgraditi veliku stambenu zgradu od šest etaža s više od 30 stanova i sve to bez ikakvih građevinskih dozvola.
Dario Ćorluka koji je pretrpio i najveću štetu objašnjava kako je odmah, nakon što se saznalo da investitor nema dozvole, pristupilo potpisivanju peticije koja je upućena načelniku općine i predsjedniku Općinskog vijeća Grude, a u kojoj se traži da se, s obzirom da po važećem urbanističkom planu na tom mjestu nije dozvoljena kolektivna nego samo individualna gradnja, poštuju zakonski propisi i glavni urbanistički plan, ističući da je izgradnja ovako velikog objekta neprimjerena u postojećem naselju, kako u pogledu gabarita, tako i u pogledu, prometa, parkiranja itd.
“Do danas nitko nije odgovorio na predanu peticiju, niti je bila predmet rasprave ili informacije na Općinskom vijeću Grude”, ističe Dario Ćorluka.
Bespravni graditelj uskoro je prekinuo sa izvođenjem radova nakon što je više susjeda tražilo uključenje u postupak za izdavanje građevinske dozvole, te, nakon što je pred Službom za urbanizam Općine Grude izvedeno više dokaza koji su ukazivali da je zahtjev za građevinsku dozvolu nezakonit – investitor je povukao zahtjev za izdavanje građevinske dozvole. No, nakon prekida radova stanje na gradilištu je ostalo nepromijenjeno. Potkopani su zidovi, gradilište je neprimjereno ograđeno, ugrožena je komunalna infrastruktura…
“Nedugo nakon što se počelo kopati srušio se potporni betonski zid zajedno sa ogradom u dužini od 15 metara kojim je bila ograđena moja obiteljska kuća. Tom prilikom je došlo do uništenja betonskih šahtova za vodu i kidanja i oštećenja vodovodnih i kanalizacijskih cijevi. Uredno smo to prijavili policiji, policija je napravila zapisnik. Osim toga, 20 dana nismo imali vode, jer nam je prekinut dovod iste. Šteta je ogromna. Napravili smo procjenu kod sudskog vještaka i ona iznosi točno 23.838,50 maraka. Pitam se sad – što sada sa ovim? Tko će ovo riješiti. Zanima me to budući da su se građevinski inspektori općine i županije proglasili nenadležnim. Pa mene samo zanima – tko je onda nadležan”, pita se Dario Ćorluka.
Objasnio je kako je najprije podnesen zahtjev županijskom inspektoru koji se oglasio i rekao kako on nije nadležan već općinski inspektori koji tvrde da su bili na terenu, ali, kaže Ćorluka, nitko ih nikad nije vidio.
“Također nas zanima zašto općinske službe nisu spriječile iskopavanje kada su znali da ne postoji dozvola za gradnju na tom mjestu”, ističe Ćorluka.
Njegov susjed i prezimenjak, Ivica Ćorluka u rujnu prošle godine je podnio zahtjev za inspekcijski nadzor ograde koja je postavljena oko mjesta gdje se počelo graditi i to tik uz cestu, piše Dnevni list.
“Na mjestima kuda naša djeca svakodnevno hodaju i idu u školu je nepregledno jer je ograda visoka dva metra, a tom cestom svakodnevno prođe na desetine automobila koja se teško mimoilaze. Čak je dolazilo i do ‘kontakata’ između dva automobila. Htio sam da se izvrši inspekcijski nadzor i da se vidi je li ta ograda tu po pravilu postavljena ili ne. Međutim, evo sad će godina dana, a nitko ni riječi. Pa sam ove godine sredinom srpnja napravio požurnicu da se taj moj zahtjev uvaži. Za 4 dana dobio sam odbijenicu u kojoj piše kako je moj zahtjev neosnovan iz nekih, meni čudnih, razloga. Poslali smo žalbu na to rješenje, pa sad ćemo vidjeti što će biti”, priča Ivica Ćorluka.
Dario Ćorluka na kraju je kazao kako misli da se pogoduje investitoru, jer da nije tako, odradilo bi se sve onako kako treba. Jer nejasno mu je, kaže, zašto se nije reagiralo kada je bespravni graditelj počeo sa iskopima i ograđivanjem parcele, zatim, kada su građani ulice Kralja Tomislava podnijeli peticiju, kada je više puta upozoravano da se ugrožava sigurnost pješaka i sigurnost odvijanja prometa u ulici Kralja Tomislava te kada je došlo do urušavanja betonskog zida, koji je ugrozio sigurnost njegove obitelji.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare