Srijeda, 29 svibnja, 2024

Oni su pobijedili stranačke mašinerije

Must Read

Kao nadolazeći trend, možda i najava onoga što bi se moglo događati narednih godina, na lokalnim je izborima zabilježen najveći poslijeratni uspjeh neovisnih kandidata pišu Nezavisne novine. Osvojili su čak osam načelničkih i jednu gradonačelničku poziciju u BiH.
Nikada do sada nismo imali situaciju da u fotelje načelnika zasjedne toliki broj kandidata koji iza sebe nemaju stranačke mašinerije i kompletne infrastrukture. Ne treba zaboraviti kako su u utrku za načelničke pozicije ušli i netipični kandidati, poput konceptualnog umjetnika Damira Nikšića (Centar Sarajevo), ili “internet-senzacije” Konstantina Savića (Teslić), a obojica su ostvarila rezultate koji nagovještavaju neke nove trendove.
Ovu pojavu Adis Arapović, analitičar i projekt menadžer “Centara civilnih inicijativa” (CCI), naziva “dolaskom antipolitike” u BiH i trendom koji se u punom kapacitetu prelijeva iz Hrvatske.
“Birači prepoznaju kako velike političke stranke više nisu mjesta gdje se može iskazati osobnost i kvalitet kandidata. Mi sada imamo jačanje te disidentske snage u strankama, jer su većina ovih kandidata disidenti iz vlastitih stranaka”, kaže Arapović. Smatra kako su se na primjerima “konfrontacije” s kvalitetnim neovisnim kandidatima velike stranke pokazale kao “tigrovi od papira”. “Kombinacija nedemokratičnosti i liderokracije proizvela je ovaj sindrom”, zaključuje Arapović.
Njegovo mišljenje uveliko dijeli Vehid Šehić, predsjednik Foruma građana Tuzle, koji smatra kako je ova pojava veoma dobra za bh. društvo. “Građani su očito počeli razmišljati na drugi način – u koga imaju povjerenje. To je indikator kako više ne postoje samo stranačke mašinerije”, kaže Šehić.
Kao posebno značajne uspjehe izdvaja pobjede kandidata u Zenici, Goraždu i Visokom u kojemu je žena kandidat (Amra Babić) izdržala neviđeni pritisak i uspjela pobijediti kandidata koalicije SDA – SBB. “Ona je napustila stranku (SDA) zbog svojih principa, a protiv nje je vođena veoma ružna kampanja. Također, za mene jedno od prijatnih iznenađenja je to što je u Zenici, koja je veliki grad, pobijedio nestranački kandidat, čiji su predizborni nastupi bili drugačiji”, ističe Šehić.
Upravo je taj kandidat (Fuad Kasumović) bio dugogodišnji istaknuti član SDA, a sada je potpuno sam pobijedio svoju nekadašnju stranku. On smatra kako je njegov uspjeh došao i kao plod činjenice da su “sve velike stranke na brutalan način izigrale povjerenje građana i vlastitih birača”. “Sve stranke u BiH preuzele su obitelji, velike obitelji. A građani samo žele da to bude barem malo poštenije. Jednostavno, prepoznali su moj dugogodišnji rad. Evo, i iz RS sam dobio stotine poruka podrške”, kaže Kasumović.
Zaključuje kako građani u BiH zaslužuju više, budući se u BiH godinama zapošljavaju “isključivo stranačke vojske i obitelji”.
Nakon svega, nema nikakve dvojbe kako su ovi izbori odredili političku sudbinu pojedinaca, prije svega u SDS-u, DF-u, pa i SBB-u, ali i čitavih stranaka u kojima slijedi potpuna unutrašnja reorganizacija (nekima prijeti i gašenje).
Tko su neovisni novi načelnici 
Zikrija Duraković – Bužim
Zlatko Hujić – Bosanski Petrovac
Goran Borojević – Kneževo
Sead Džafić – Kalesija
Fuad Kasumović – Zenica
Hasan Ajkunić – Bugojno
Amra Babić – Visoko
Ibrahim Hadžibajrić – Stari grad Sarajevo
Muhamed Ramović – Goražde
 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto još uvijek nisu deklasificirani tajni dokumenti UK-a o pregovorima s Titom i izručenju ustaša, četnika i domobrana?

U posljednjim desetljećima, povijest Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji i odnosi među tadašnjim saveznicima su bili predmetom mnogih kontroverzi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -