Published On: Fri, Nov 15th, 2013

Omerović: Ostajemo u šatorima ispred OHR-a!

Bošnjaci povratnici u Konjević-Polje, zbog zahtjeva da se u nastavu za njihovu djecu uvede bosanski jezik i bošnjačka grupa predmeta, već 39 dana borave u šatorima ispred OHR-a u Sarajevu.

 

– Ne odustajemo od zahtijeva za nastavu za našu djecu, i unatoč lošim vremenskim uvjetima, posebno niskim temperaturama tijekom noći, ne idemo iz Sarajeva. Najbitnije je da nijedno dijete nije bolesno – kazao je Feni jedan od roditelja Muhizin Omerović.

 

Dodao je da je jučer u Konjević-Polju održan sastanak svih roditelja učenika bošnjačke nacionalnosti na kojem je zaključeno da neće odustati od borbe da djeci osiguraju školovanje na materinjem jeziku i nastavu po programu nacionalne grupe predmeta.

 

Na sastanku je razgovarano o prijetnjama koje vlasti u Republici Srpskoj upućuju roditeljima da će, ukoliko se djeca ne vrate u školske klupe, ukinuti dječiji doplatak.

 

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske (RS) Goran Mutabdžija i odvjetnik roditelja djece iz Konjević-Polja Nedim Ademović u srijedu nisu postigli dogovor da bošnjački đaci krenu u školu, ali i dalje imaju očekivanje da će se doći do kompromisa, iako Mutabdžija ističe da će , ako do toga ne dođe do 23. studenog, škola u Konjević-Polju biti zatvorena.

 

Od 2. rujna učenici bošnjačke nacionalnosti ne pohađaju nastavu jer Ministarstvo prosvjete RS-a nije ispunilo zahtjeve roditelja da djeci omogući nastavu po programu nacionalne grupe predmeta i da adekvatno riješe pitanje nacionalnog sastava školskog odbora.