OHR LOŽA NEĆE DA SE PAKUJE: Masonerija se opet dreči šta mi kao trebamo misliti. Ljudi idite kući. Neki vas tamo valjda vole…

Veleposlanici zemalja-članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (UO PIC) ponovo iskazuju svoju čvrstu i dosljednu podršku mandatu visokog predstavnika Christiana Schmidta i Uredu visokog predstavnika u nadzoru nad provedbom civilnih aspekata Općeg okvirnog sporazuma za mir (GFAP), priopćeno je iz OHR-a.

“Upravni odbor Vijeća za provedbu mira odlučno odbacuje sve pokušaje podrivanja legitimiteta OHR-a i visokog predstavnika i podsjeća na svoju odluku od 27. svibnja 2021. godine o imenovanju Christiana Schmidta za visokog predstavnika. Upravni odbor Vijeća za provedbu mira također podsjeća da je 14. srpnja 2023. godine glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres u svom dopisu gđi Željki Cvijanović, članici Predsjedništva Bosne i Hercegovine, potvrdio da je Upravni odbor Vijeća za provedbu mira tijelo nadležno za imenovanje visokog predstavnika”, navedeno je u priopćenju nakon sjednice.

Dodaju da visoki predstavnik nastavlja vršiti mandat na teritoriji cijele BiH.

“Svaki pokušaj ograničavanja mogućnosti visokog predstavnika da izvršava svoj mandat prema Aneksu 10 GFAP-a na cijeloj teritoriji države predstavlja akt nepoštivanja GFAP-a. Visoki predstavnik nastavlja vršiti svoj mandat na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine“.

“Upravni odbor Vijeća za provedbu mira poziva predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da odmah prekine sa svojom politikom nepriznavanja visokog predstavnika i nesuradnje s visokim predstavnikom, što je štetno po interese Republike Srpske“, dodaju iz PIC-a.

Još su pozvali sve stranke u BiH da dosljedno rade na ostvarivanju europske perspektive zemlje.

“Upravni odbor Vijeća za provedbu mira poziva sve stranke u Bosni i Hercegovini da dosljedno rade na ostvarivanju europske perspektive ove države i da pritom ne štede truda na provedbi reformi koje su neophodne kako bi BiH napredovala na svom euroatlantskom putu, a ne da dižu nepotrebne tenzije.

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira također ponovo potvrđuje da je međunarodna zajednica u potpunosti posvećena i da zadržava potrebne instrumente za podržavanje GFAP-a, uključujući teritorijalni integritet BiH”, navedeno je iz PIC-a nakon sjednice./HMS/