OHR JE PREPUN SDA ŠPIJUNA: Već su dojavili što će Schmidt večeras potpisati

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt danas do ponoći reagirat će kako bi spriječio stupanje na snagu Zakona o nepokretnoj imovini u Republici Srpskoj (RS), doznaje N1 iz diplomatskih izvora.

Vijeće za implementaciju mira (PIC) danas izvanredno zasjeda, a još prošli tjedan iz Ureda visokog predstavnika u BiH je zatraženo da Ustavni sud BiH hitno reagira kada je riječ o stupanju na snagu Zakona o nepokretnoj imovini u RS kako bi se, kako su naveli, prevenirala nepovratna šteta.

N1 iz diplomatskih izvora saznaje da Vijeće za implementaciju mira daje zeleno svjetlo Schmidtu da reagira i njegova reakcija se očekuje do ponoći.

Podsjetimo, prema Zakonu o nepokretnoj imovini koji je usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srpske sva nepokretna imovina koju koriste vlasti Republike Srpske, jedinice lokalne samouprave, javna poduzeća, javne ustanove i sve druge službe koje je osnovao taj entitet pripada njima.

Ovaj zakon usvojen je krajem prosinca prošle godine u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Zakon istog naziva koji je bio prvobitno usvojen početkom veljače protekle godine Visoki predstavnik u BiH ga je suspendirao u travnju i donio odluku o nesprovođenju do odluke Ustavnog suda BiH.

Ustavni sud BiH je u rujnu stavio zakon izvan snage, ali je u NSRS novi zakon usvojen, vrlo sličan starom izuzev odredbe da se zakon ne odnosi na imovinu koja je do 31. prosinca 1991. godine vođena kao imovina BiH.

Podsjetimo, Zakonom o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom iz 2005. godine, koji je nametnuo tadašnji visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown, zabranjeno je raspolaganje državnom imovinom sve do usvajanja novog zakona na razini BiH, koji utvrđuje koja imovina pripada kojem nivou vlasti./HMS/