Published On: Fri, Jun 21st, 2013

OHR i EU: Suljagiću, k’ nozi i ne grizi…

SARAJEVO – OHR drži kako sve javne osobe trebaju pažljivo i odgovorno birati riječi, jer je u BiH previše provokativne retorike, rekao je Srni glasnogovornik OHR-a Eldar Subašić povodom posljednjih izjava koordinatora Koalicije “1. mart” Emira Suljagića.

“To se posebno odnosi na izabrane dužnnosnike i predstavnike vlasti, kao što je visoki predstavnik naveo u brojnim izvještajima UN“, naglasio je Subašić.

On je istaknuo kako je poruka ista za sve – BiH je jedinstvena multietnička suverena zemlja koja se sastoji od dva entiteta i u kojoj svi građani – pripadnici tri konstitutivna naroda i ostali, žive i rade zajedno.

“Građani, također, imaju odgovornost da doprinijeti miru i pomirenju“, poručio je Subašić.

Glasnogovornik Delegacije EU u BiH Andy McGuffie rekao je Srni kako Unija očekuje da se sve javne osobe u BiH, bez iznimke, u svojim izjavama suzdrže od podizanja tenzija i da se pridržavaju normi umjerenog jezika.

Suljagić je izjavio jučer kako se Bošnjacima uveliko sprema “palestinizacija”, te da je Republika Srpska okupirani teritorij, a njene je institucije usporedio s njemačkim “Wermachtom”.