Published On: Mon, Jul 10th, 2017

OHR DA IZVUČE GLAVU IZ PIJESKA SDA traži zabranu skupa podrške Ratku Mladiću

Održavanje skupa podrške ratnom zločincu Ratku Mladiću na dan obilježavanja srebreničkog genocida predstavlja nevjerovatnu provokaciju, civilizacijsku sramotu i zaslužuje najoštriju osudu i prezir, priopćeno je iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Oni koji to organiziraju, kako se dodaje u priopćenju, pokazuju spremnost da nastave s nasiljem nad žrtvama, jer je negiranje posljednja faza izvršenja genocida, a slavljenje i podrška zločincima najava novih.

– Pozivamo vlasti RS i predsjednika tog entiteta da hitno reagiraju i da zabrane održavanje ovog sramnog skupa. Također, tražimo od međunarodne zajednice, koja je zadužena za implementaciju Daytonskog mirovnog sporazuma, da konačno izvuče glavu iz pijeska i počne raditi svoj posao i zaštiti žrtve genocida od permanentnog maltretiranja – navode iz SDA, jasno aludirajući Ured visokog predstavnika u BiH (OHR).

Svima koji organiziraju ovaj skup iz SDA poručuju da takvim ponašanjem dovode u pitanje postojanje entiteta RS, jer ništa što veliča genocid ne može imati budućnost.

Dnevnik.ba