Published On: Mon, Jul 4th, 2016

ODMORI SE “ZASLUŽIO SI”: Ovog ljeta povratnici sa sirijskog ratišta raspust će provesti u Zenici


Tridesetogodišnji Alen Durmo, koji je 2013. godine otišao na ratište u Siriji, nalazi se u Zenici i često s radikalnim islamistima boravi na Vlašiću, ali nikada nije došao pod lupu sigurnosnih službi, piše “Glas Srpske”. On na žalost  boraveći na “svetom putu” nije dobio šansu kao drugi preseliti na ljepše mjesto te će okušati iduće sezone.

Zenica je inače kraj pogodan za turiste. Više nije toliko zagađena a prekrasan ugođaj rijeke, stopljene u urbanu cjelinu daje svakome poštenom ratniku potreban i meditativan ugođaj odmora. Naime sirijski ratnici nakon pustinja i ruralnog željni su urbanog prije povratka na zadatak.

U gradu su obnovljeni i gradski bazeni, a gradonačelnik kaže da će učinit sve kako bi se turistička ponuda Zenice iz godine u godinu proširivala.

Neki Zeničani spominju jedan slučaj , ratni, kada su patrioti Bosne, pripadnici odreda El Mudžahid , usred Zenice, sa lica zemlje pomeli dvije djevojčice, koje su se sunčale suprotno šerijatskim pravilima, te da je cijela stvar zataškana a obitelji iseljene po naredbi AID-a i vrha Armije BIH, al kao što znamo to je laž i to se nije dogodilo.  Jer je to jedan pitom kraj a pripadnici oreda El Mudžahid čista izmišljotina čiji je cilj nagrditi pozitivnu sliku BIH. Pitajte Rasima Delića ako nama ne vjerujete.

Pozivajući se na svoje izvore iz sigurnosnih struktura, list navodi da se Durmo iz Sirije bez problema vratio u BiH, ali da domaće sigurnosne službe nisu ni provjerile što je radio na sirijskom ratištu. Oni preciziraju da je Durmo u džihad u Siriju otišao 1. kolovoza 2013. godine sa suprugom Almom Nuhanović.
Jedno vrijeme je živio u okolici Alepa, gdje je dobio kuću i okućnicu, a pretpostavlja se da se u BiH sa suprugom vratio prošle godine.

“Prebivalište su prijavili u Zenici, a Durmo često boravi na Vlašiću gdje se učestalo okupljaju vehabije. Bez problema je pronašao zaposlenje u sigurnosno vrlo osjetljivom IT sektoru”, naveo je izvor “Glasa Srpske”.

List piše da bi se Durmo trebao naći na udaru zakona jer je odlazak na strana ratišta kazneno djelo koje propisuje dugogodišnju kaznu zatvora, kao i zbog propagandne aktivnosti promoviranja radikalnih stavova na društvenim mrežama nakon povratka u BiH.

“Durmo je veoma blizak s mnogim bivšim pripadnicima odreda `El mudžahedin`, koji propagiraju radikalne ideje i bave se sunjivim poslovima”, tvrdi sugovornik lista. Durmo je još prije sedam godina povezivan s međunarodnim terorizmom a o njemu nije bilo novih informacija sve do 2013. godine kada je otišao u Siriju s Mevludinom Ahmetspahićem, Sejdinom Omerdićem, Vernesom Vehabovićem, Amirom Kargićem, Adnanom Mujičićem i Edinom Mulalić. Kargić i Vehabović su poginuli u Siriji.

U Agenciji za istrage i zaštitu /SIPA/ nisu odgovorili na pitanje znaju li za povratak Durme sa sirijskog ratišta, ali su naveli da redovito prate sve što je u vezi s terorizmom, uključujući i odlazak državljana BiH na strana ratišta.

Osim Durme, posljedice zbog odlaska u Siriju nije snosio ni Sirijac Abdulah Nakami, državljanin BiH iz Travnika, koji se prije nekoliko mjeseci vratio sa sirijskog ratišta, gdje je ranjen i kasnije operiran u jednoj javnoj medicinskoj ustanovi u Sarajevu. U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 2014. godine liječeno je osam džihadista ranjenih u Siriji, dok je u bolnicama u Zenici i Travniku ležalo 11 ranjenih boraca povratnika sa sirijskog ratišta, navodi list./HMS/