Published On: Pon, stu 3rd, 2014

OD DANAS INTENZIVNIJI RAZGOVORI STRANAKA Počinje rasplet u Federaciji BiH

Stranački pregovori o formiranju vlasti u Federaciji BiH bit će intenzivirani već početkom sljedećeg tjedna, a za kada je zakazano nekoliko susreta između izaslanstava Stranke demokratske akcije, Demokratske fronte, Hrvatske demokratske zajednice BiH i Saveza za bolju budućnost, piše Avaz.

HDZ i SNSD su već potvrdili koaliciju, no mnogi smatraju da pregovori neće biti laki ni brzi, a da je najveći pritisak na SDA, koja je nominalno osvojila najviše mandata, ali nije u poziciji da sama odlučuje.

Safet Softić, potpredsjednik SDA, rekao je da je za utorak zakazan sastanak na nivou izaslanstava s predstavnicima HDZ-a BiH.

– Prije nekoliko dana održan je neformalni sastanak Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića u Konjicu. No, u utorak ćemo sjesti i vidjeti šta nam je konkretno raditi. Mi u SDA smatramo da je ono što se desilo na sastanku između lidera SNSD-a i HDZ-a BiH u Mostaru ishitreno – kaže Softić.

Ustvrdio je da SDA još nije imala službene razgovore s predstavnicima DF-a, ali da će oni ovisiti o pregovorima sa HDZ-om BiH.

– Donesena je odluka da se pregovara sa svima. Vidjet ćemo tko će naš poziv i prihvatiti – rekao je on.

S druge strane, u Komšićevoj stranci navode da imaju neformalne razgovore s drugim strankama, ali da je za srijedu najavljen službeni sastanak Željka Komšića i Dragana Čovića.

– Nije na nama da mi pozivamo na pregovore. Naš stav je jasan. Imamo uvjete od kojih ne odustajemo i već smo rekli da nećemo biti dio vlasti pod svaku cijenu – istakao je Damir Bećirović, član Predsjedništva DF-a.

Lider SBB-a Fahrudin Radončić i Čović, kako je najavljeno, danas su trebali razgovarati u četiri oka, a naknadno se očekuje sastanak stranačkih delegacija.

Potpredsjednik SBB-a Mirsad Đonlagić istakao je da BiH nema vremena za gubljenje i da se vlast mora formirati što prije.

– Jedno su neformalni razgovori, a drugoslužbeni sastanci. Očekuje nas mnogo posla i ovaj proces mora se što prije ubrzati – kaže Đonlagić.

Nikola Lovrinović, potpredsjednik HDZ-a BiH, kazao je za Avaz da u HDZ-u BiH pregovaraju sa strankama koje su dobile najveći broj glasova na izborima i s onima koji imaju dovoljan kapacitet da mogu biti dio vlasti.

– Imamo SDA i SNSD, ali i SBB i DF, koji imaju dovoljan broj zastupnika da mogu ući u neku vrstu koalicije – rekao je Lovrinović.

Dnevnik.ba

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare