Published On: Pon, pro 25th, 2017

Od Bijele kuće, do Egipta i Mosula, evo kako se danas proslavljao Božić

Mjesto Isusovog rođenja je za sve kršćane mjesto njihove čežnje, cilj hodočašća. No za stanovnike Betlehema Božićno slavlje je trenutačno u sjeni Trumpove odluke o Jeruzalemu.

Sveta zemlja blagoslovljen je dio svijeta. Fascinantan, istovremeno bremenit. Poruka je to s polnoćke u bazilici rođenja Isusova u Betlehemu, kojoj se pridružio i palestinski predsjednik Mahmud Abbas. Umjesto da je posjeduju, Svetoj zemlji njezini stanovnici moraju služiti, na korist cijelog čovječanstva, naglasio je u svojoj propovjedi Papin izaslanik.

Prva polnoćka u Mosulu od slamanja tzv. Islamske države, koja je u više od tri godine okupacije ostavila neizbrisiv ožiljak u psihi stanovništva drugog najvećeg iračkog grada.

I 30 kilometara od Mosula, gdje živi jedna od najdugovječnijih kršćanskih zajednica na svijetu, prepuna obnovljena crkva. Iz ovoga mjesta islamisti su protjerali 12.000 Kaldejaca, bio je to kolektivni usud većine kršćana iz doline Ninive.

Uz iznimno stroge mjere osiguranja, na polnoćki u crkvi svetog Josipa u Kairu molilo se za sve one ubijene u ovogodišnjim terorističkim napadima u Egiptu, ponajviše koptske žrtve.

Malobrojni pakistanski kršćani poručili su da će se molitvom boriti protiv terorizma. I u Karachiju polnoćka uz pojačano osiguranje. Napad na prepunu crkvu u Quetti, kada je poginulo devetero, a ranjeno gotovo 60 vjernika, dogodio se samo prije tjedan dana.

U kabulskoj zračnoj bazi Bagram dočekali američki su vojnici dočekali već 16. Božić. I njima, kao i ostalim američkim jedinicama diljem svijeta, video-porukom Božić je čestitao vrhovni zapovjednik, obećavši im sjajnu 2018.

Donald i Melania Trump polnoćku su odslušali u Palm Beachu. Prije dolaska u crkvu u svojemu su domu na Floridi odgovarali na pozive znatiželjne djece, koju je zanimalo gdje Djed Božićnjak putuje na Badnju večer. Na to pitanje odgovaralo je i stotine dobrovoljaca u zračnoj bazi u Coloradu, budući da djedicu na njegovu putu oko svijeta više od 60 godina prati Združeno zračno zapovjedništvo SAD-a i Kanade.

Na drugom kraju globusa, velik odaziv inicijativi skupine srednjoškolaca iz Fukushime. Djeci koja su 2011. iskusila potres i havariju tamošnje nuklearke poslano je više od 20.000 božićnih čestitki iz cijeloga svijeta, javio je HRT.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare