Published On: Tue, Nov 19th, 2013

Od 17. prosinca sankcije ili ubrzana integracija?

Novi ključni datum za sudbinu europskog puta BiH mogao bi biti 17. prosinac ove godine, kada će Vijeće EU ocjenjivati ​​spremnost vlasti i institucija BiH da provedu davno preuzete obveze iz europske agende, naročito u kontekstu provođenja presude “Sejdić i Finci”, saznaju “Nezavisne”.

Naime, kako nam je to potvrdio diplomatski izvor u Bruxellesu, ukoliko lideri političkih partija do tog datuma postići konačni dogovor o načinu provedbe ove presude, to bi automatski moglo značiti zeleno svjetlo Europske komisije za ubrzano podnošenje kredibilne aplikacije za kandidatski status u EU.

Inače, može se očekivati ​​ozbiljnija reakcija međunarodnih institucija, pri čemu bi suspenzija 47 milijuna eura iz IPA fondova za BiH bila samo jedna od mjera.

“Tehnički sastanci, koji će biti održani ove sedmice, pokušat ponuditi odgovore kako doći do modela provedbe ove presude, a nakon toga, ako bude uspjeha, bio bi sazvan još jedan zajednički sastanak s prvom postavom lidera”, kaže ovaj izvor.

I iz Delegacije EU u BiH su potvrdili nastavak intenzivnih kosultacije tijekom ove sedmice.

“Dalje konzultacije s bh.. Liderima se nastavljaju ove sedmice i dio su već započetog procesa kako bi se našlo rješenje za provedbu presude ‘Sejdić i Finci’. I dok EU nastavlja s naporima u pružanju pomoći u pronalasku rješenja, odgovornost za sporazum i njegovo donošenje , kao i implementaciju, je na liderima i institucijama ove zemlje “, kazao je” Nezavisnim “Andy McGuffie, glasnogovornik Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH.

Na ovaj način BiH je ostavljena nova mogućnost za dogovor, što potvrđuje i prolongiranje roka za suspenziju sredstva iz IPA za 9. decembar, kada će zasjedati Monitoring Vijeća EU za primjenu IPA fondova.

Prema nepotvrđenim informacijama, delegacija EU iz Bruxellesa jučer u popodnevnim satima doputovala je u Banjaluku na nastavak bilateralnih konzultacija s političkim liderima. Međutim, do zaključenja ovog broja “Nezavisnih” nije bilo informacija o održavanju bilo kakvih sastanaka.

Sutra će delegacija iz Bruxellesa imati rundu bilateralnih pregovora s liderima u FBiH, što nam je potvrdio Martin Raguž, predsjednik HDZ 1990.

“Danas popodne izaslanstvo iz Bruxellesa bi trebao biti u Banjaluci, a moj sastanak s njima je planiran u utorak”, kratko je kazao Raguž.

O implementaciji odluke “Sejdić i Finci” razgovaralo se jučer u Bruxellesu. Naime, jučer u 15 sati počeo je sastanak ministara vanjskih poslova EU, a jedna od točaka dnevnog reda odnosila se i na BiH.

Iako do zaključenja ovog broja nije stiglo priopćenje sa sastanka, saznali smo da su ministri i ovog puta izrazili zabrinutost zato što u dosadašnje tri runde u razgovorima domaćih lidera u BiH i europskih dužnosnika predvođenih Štefanom Fueleom, povjerenikom za proširenje, nije postignut nikakav napredak.

Ministri su razmotrili i izvješće o napretku za BiH i konstatirali da se BiH nije puno pomjerila u odnosu na proteklih godinu dana.

Također, kako smo saznali, o BiH će ponovo biti riječi polovinom narednog mjeseca, kada će biti održan sastanak Vijeća EU za opće poslove.

“Tada bi se moglo očekivati ​​da budu doneseni zaključci u vezi s BiH”, ocijenio je naš izvor.

Podsjećamo, lideri u BiH su se prošle godine u lipnju u Bruxellesu obvezali na provođenje “mape puta” za provedbu odluke “Sejdić i Finci”, ali, kao što je poznato, od tada do danas rokovi su nekoliko puta pomjerani, bez ikakvih rezultata.

Jedna od sankcija EU prema BiH je ukidanje nekoliko projekata iz sredstava pretpristupne pomoći, a BiH je u opasnosti da potencijalno izgubi nekoliko stotina milijuna eura, ukoliko ne bude bilo napretka.

Podsjećamo da odluka “Sejdić i Finci” mora biti implementirana do aprila naredne godine, ako BiH ne želi riskirati eventualno nepriznavanje izbora.

Tanja Fajon, poslanik u Europskom parlamentu iz Slovenije, nedavno je upozorila da bi Neimplementacija odluke mogla dovesti do nepriznavanja izbora.