Ponedjeljak, 15 travnja, 2024

OČI SU OGELDALO DUŠE: Proučavanjem očnih pokreta do dijagnoze neuroloških poremećaja

Must Read

Istraživači na američkom sveučilištu University of Southern California  osmislili su metodu za otkrivanje određenih neuroloških poremećaja proučavanjem pokreta očiju.

U studiji objavljenoj u časopisu Journal of Neurology znanstvenici tvrde kako poremećaj pažnje i hiperaktivnosti (ADHD), fetalni alkoholni spektar poremećaja (FASD) i Parkinsonova bolest (PD) uključuju kontrolu očnih pokreta i poremećaj pažnje pa se ti poremećaji mogu lako identificirati procjenom načina na koji pacijenti pomiču svoje oči dok gledaju televiziju.

“Prirodna pozornost i ponašanje pokreta očiju – baš kao i kap sline – sadrže biometrijski potpis pojedinca i djelovanja njegovog mozga ili njegove disfunkcije”, tvrdi se u članku. “Međutim, takvi pojedinačni potpisi, a pogotovo potencijalni biomarkeri pojedinih neuroloških poremećaja koje oni mogu sadržavati još nisu uspješno dekodirani.”

Tipične metode otkrivanja – klinička evaluacija, strukturirani zadaci ponašanja i neurološko snimanje – skupe su, radno-intenzivne i ograničene na pacijentovu sposobnost da razumije i poštuje upute. Kako bi riješili taj problem, doktorski student Po-He Tseng i profesor Laurent Itti s University of Southern California, zajedno sa suradnicima na Queen’s University u Kanadi, razvili su novu metodu snimanja.

Sudionicima u istraživanju jednostavno su naložili da “gledaju i uživaju” u televizijskim isječcima 20 minuta, dok su se za to vrijeme bilježili njihovi pokreti očiju. Podaci o kretanju njihovih očiju potom su kombinirani s normativnim podacima o kretanju očiju i računalnim modelom vizualne pažnje koji izdvaja 224 kvantitativne značajke. To je omogućilo istraživačima da primjene nove tehnike strojnog učenja radi identificiranja ključnih značajki koje razlikuju pacijente od ispitanika iz kontrolne skupine.

S podacima o pokretima očiju 108 ispitanika istraživači su mogli identificirati starije osobe s Parkinsonovom bolesti s 89,6% točnosti, a djecu s ADHD-om ili FASD-om sa 77,3% točnosti.
Omogućavanjem novog uvida u to koji su aspekti pažnje i kontrole pogleda pogođeni određenim poremećajima, ova metoda obećava jednostavan, jeftin i pouzdan alat za brzi pregled, posebno za malu djecu i stariju populaciju koji imaju više poteškoća s tradicionalnim testovima.
“Ovo je prvi put da zapravo možemo dekodirati neurološka stanja neke osobe iz njezinog svakodnevnog ponašanja, bez da ih se podvrgava teškim ili dugotrajnim testovima”, rekao je Itti.

 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Procurila neugodna priča o Butkoviću: Iza uspona HDZ-ovca stoji poznati komunistički čelnik?

Olja, ima li člana tvoje obitelji koji se nije okoristio državnim novcem otkad si ministar – priupitao je predsjednik Zoran Milanović ministra...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -