OBUKA STUDENATA Microsoft Skills centar se otvara u Mostaru, Sarajevu i Banjoj Luci

Tvrtka Microsoft i udruženje MSCommunity BiH najavili su otvaranje Microsoft Skills centra, a riječ je o projektu koji omogućava besplatno stjecanje novih i poboljšanje postojećih znanja iz IT oblasti, kao i polaganje ispita za službene Microsoft certifikate.

Direktor Microsofta BiH Omar Krivošija danas je na konferenciji za novinare na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu podsjetio da je ova kompanija organizirala prošle godine okrugli stol u sklopu MS Network konferencije, na kojem su predstavnici fakulteta, IT kompanija u BiH i institucija i organizacija iz oblasti rada i zapošljavanja razgovarali o potrebama IT tržišta rada i uvjetima obrazovanja.

Na osnovu zaključaka sa okruglog stola odlučeno je da se pokrene projekt otvaranja Microsoft Skills centara na četiri fakulteta i u tri grada u BiH (Ekonomski fakultet u Sarajevu, Paneuropski univerzitet Apeiron u Banjoj Luci, Fakultet informacijskih tehnologija u Mostaru i Elektrotehnički fakultet u Sarajevu).

Plan Microsoft Skills centra je educirati minimalno 240 osoba, studenata sa partnerskih institucija i nezaposlenih mladih ljudi koji imaju potrebno osnovno IT znanje. Treninzi koji će biti u ponudi su odabrani na osnovu analize potreba poslodavaca koja je identificirala pozicije koje su natraženije u IT industriji u BiH, a koje su vezane za programiranje, upravljanje projektima u IT segmentu, kao i pozicije vezane za rad sa serverima i bazama podataka.

Predsjednik Udruženja MSCommunity BiH Damir Dizdarević izrazio je uvjerenje da će se putem ovog projekta pomoći mnogim mladim ljudima u BiH da unaprijede svoja znanja iz oblasti IT-a, a time i da lakše i brže dođu do posla na IT tržištu u BiH.

-IT je grana industrije u kojoj gotovo svaka zemlja ime deficit kadrova posebno zbog nedostatka specijalističke edukacije iz ove oblasti, a to je upravo problem čijem rješavanju se želi doprinijeti putem Microsoft Skills centra – kazao je Dizdarević.

Predstavnici Elektrotehničkog fakulteta Sarajevo Dženana Đonko, Ekonomskog fakulteta Sarajevo Džafer Alibegović, Fakulteta informacijskih tehnologija Mostar Jasmin Azemović i Paneuropskog univerziteta Apeiron Siniša Tomić istakli su dobru suradnju sa Microsoftom BiH, te iskazali spremnost za implementaciju ovog projekta koji će puno značiti studentima, ali i drugim mladim ljudima koji će u okviru projakta proći specijaliziranu obuku i iskoristiti šansu za stjecanje nekog od Microsoft certifikata.

Mladi će se moći prijaviti za treninge i informirati o terminima, fakultetima i predavačima na web stranici koja će biti objavljena 20. srpnja, a početak edukacije na spomenutim fakultetima planiran je za rujan ove godine.