Published On: Čet, pro 8th, 2016

Obrana Borislava Đukića tražila zanemarivanje iskaza 450 svjedoka


Optužno vijeće splitskog Županijskog suda nije danas odlučilo o novoj optužnici protiv generala JNA Borislava Đukića. Obrana je, naime, zatražila izuzimanje iskaza svih 450 svjedoka. To je Vijeće odbilo, no izdvojilo je službene zapisnike krajiških milicionera. Na rješenje Optužnog vijeća postoji mogućnost žalbe tako da se moraju riješiti prvo tehničke formalnosti, a onda bi se tek trebalo odlučiti o pravnoj utemeljenosti optužnice koja Đukića i još sedmoricu oficira JNA, TO i SAO Krajine, među njima i četiri pukovnika i jednog potpukovnika, tereti za ratni zločin na okupiranom području od kolovoza 1991. do Oluje.
118 ubijenih i pet žena silovano
Prema optužnici, terete se da su izdavali naredbe da se topništvom i pješaštvom napadaju civilna naselja na šibenskom području. Državno odvjetništvo navodi da su optuženici znali kako njihovi vojnici sustavno ubijaju, tuku, zlostavljaju i muče preostalo stanovništvo hrvatske nacionalnosti na okupiranom području te da siluju žene, pale i miniraju stambene i gospodarske te katoličke vjerske objekte, prenosi Index.hr
Nisu poduzeli potrebno da spriječe takvo ponašanje podređenih, već su takve radnje dopuštali pa su njihovi vojnici, ohrabreni takvim ponašanjem i držanjem svojih zapovjednika, nastavili nesmetano sa takvom praksom. Ubili su 118 civila, pet žena su silovali, a sedam žena pokušali silovati. Protjerano je mnogobrojno stanovništvo, uništen veliki broj objekata.
Spis od 19 tisuća stranica
Optužnica je podignuta nakon višegodišnjeg rada policije i DORH-a, dokazi su prikupljani i ekshumacijama, sudsko-medicinskim vještačenjima, analizom dokumenata Hrvatskog memorijalnog centra i dokumentacije haškog suda. Prikupljeno je tri tisuće dokaza, a spis ima više od 19 tisuća stranica.
Samo je Đukić dostupan hrvatskom pravosuđu. Za ostale bi trebalo odlučiti o suđenju u odsutnosti./prvi.tv/

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>