Subota, 13 travnja, 2024

OBNOVA MLETAČKE REPUBLIKE: Počeo referendum u Veneciji i regiji Veneto o odvajanju od Italije

Must Read

Isti dan dok se održava referendum o odcjepljenju Krima od Ukrajine, počeo je još jedan referendum, koji trenutačno nije u medijskom fokusu – referendum o nezavisnosti Venecije od Rima. 1,100 godina Mletačka Republika bila je sila Mediterana, sve dok Napoleon nije svrgnuo posljednjeg dužda 1797. No, ideja o nezavisnoj Veneciji i okolnoj regiji Veneto danas je življa nego ikad.

Referendum počinje danas i trajati će sve do iduće subote. Pokrenut je od strane populističkih tendencija političara iz Sjeverne Lige (Lega Nord) koji su poznati po svojim federalističkim i regionalističkim stavovima, uvijek kritični prema načinu na koji Rim upravlja zemljom, a naročito tvrdnjom da “sjever zemlje pomaže jug”.

Talijanski establišment odlučio je jednostavno ignorirati referendum, kao i gotovo svi televizijski kanali i dnevne novine u Italiji. Nije za očekivati da će se Venecija tako brzo odvojiti od Italije, postoje brojne prepreke, a Rim tako nešto neće dopustiti. No, ako se pita pristaše referenduma – za njih nema dvojbe, tvrde kako će na referendumu narod reći što misli i želi, prenosi Advance.hr.

Talijanska regija Veneto, s Venecijom kao glavnim gradom, ima oko 4,8 milijuna stanovnika. Aktivisti koji podupiru odcjepljenje od Italije tvrde kako će 65% stanovnika na referendumu glasati “za” – hoće li tako zaista i biti, vidjeti ćemo kroz tjedan dana. Rim ovaj referendum ne priznaje, kao ni regionalne vlasti, no organizatori i pristaše istog ističu kako će provedba referenduma neminovno dovesti do procesa koji se više neće moći ignorirati, a nezavisnost je tada – prema njima – neizbježna.

Organizatori referenduma ističu kako žele nezavisnu državu koja će nositi naziv “Repubblica Veneta”, na engleskom “Republic of Veneto”. Ističu kako su svjesni da Rim ne priznaje referendum, no ističu da ako prođe, kreću odmah s konkretnim koracima koji uključuju i prestanak plaćanja poreza, s ciljem jednostranog proglašenja nezavisnosti.

“Ukoliko većina na referendumu glasa ‘ZA’, imamo stručnjake koji će sastaviti Deklaraciju o nezavisnosti, a imamo i regionalna poslovanja koja su spremna plaćati porez lokalnim vlastima, a ne Rimu”, istaknuo je Lodovico Pizzati, glasnogovornik pokreta za nezavisnost, u razgovoru za britanski list The Telegraph. “Ovo neće biti kao u Škotskoj, gdje je London prihvatio referendum. Rim nas je pokušao ignorirati, ali mi nećemo čekati na njihovo odobrenje. Narodu je dosta ekonomske krize i dosta im je Rima”, istaknuo je.

Italija se nalazi u velikim ekonomskim problemima, a bogatiji gradovi na sjeveru zemlje smatraju da im Rim otima novac kako bi ga davao siromašnijem jugu zemlje (Ni sam Rim ne stoji najbolje, vidi: Mogući “Detroitski scenarij” u susjedstvu – Rim na samom rubu bankrota spašavan hitnom financijskom intervencijom vlasti). Dodajmo tu i moćnu Sjevernu Ligu i separatizam je zajamčen. Vođa Sjeverne Lige u Veneciji, gdje su također na vlasti, Federico Caner, ističe kako industrijalizirana i bogata regija Veneto daje Rimu oko 20 milijardi eura više nego od Rima dobiva u investicijama i uslugama.

“Mi imamo svoj identitet, povijest i kulturu. Prije nego je Italija postala nacija Venecija je bila prva demokratska republika na svijetu koja je postajala više od 1,000 godina”, rekao je Caner.

Nije realno očekivati da će za tjedan uskrsnuti Mletačka Republika, no i više je nego očito da će separatizam u Europi postajati sve snažniji. Venecija je pod snažnim utjecajem najavljenih referenduma u Škotskoj i Kataloniji. Talijanski establišment neće moći dugo ignorirati ove tendencije koje će, unatoč činjenici da Rim referendum ne smatra legitimnim, postajati sve snažnije.

Europske zemlje nemaju nikakvo rješenje za ekonomske probleme izuzev brutalne politike mjere štednje. Ta politika potpaljuje separatizam i ovakvih inicijativa mogli bismo uskoro imati sve više i više na teritoriju Europe. To ne znači da bi separatizam nužno riješio sve ekonomske probleme, no mnogi su spremni pokušati.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

GENERAL LJUBO ĆESIĆ ROJS Kako je pomogao 10.050 obitelji pripadnika HV i HVO kad su svi od nas digli ruke. Jedini pomogao obitelji generala...

General Ljubo Ćesić Rojs ima ogromne zasluge koje je stekao u ratu i u poraću. Svima nam je poznata...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -