“OBLIJ SE K’O VANZEMALJAC”: U prodaju se pušta psihoaktivna supstanca od hmelja koja je provela tri dana u svemiru

Pivovara Adams Brewery iz Bostona poslala je 30 kilograma hmelja u svemir u sklopu misije Inspiration4, 15. rujna, a po povratku na Zemlju, od tog hmelja su napravili ograničenu seriju piva koju su nazvali Space Craft IPA.

Cijena pakiranja od četiri limenke tog piva iznosi 22,33 dolara i u prodaju će biti službeno pušteno 16. studenoga. U pretprodaji sve su limenke već rasprodane.

Nažalost, pivo će se prodavati samo u SAD-u, a u sebi će imati aromu marakuje, guave i grejpa, no i klasičnu gorčinu kraft piva.

IPA izvan ovog svijeta napravljena je s orbitalnim hmeljem iz Inspiration4, prve ikad svecivilne misije u svemiru, opis jetog piva na Samuel Adams web stranicama, javlja Zimo.

Naveli su da su u orbitu oko Zemlje poslali 30 kilograma hmelja tipa citra i mosaic, iz čega je u konačnici nastala IPA zapadnoobalnog tipa, s tropske i borovite arome.

Pivovara Samuel Adams okrenula se društvenim mrežama kad su tražili naziv za svoje svemirsko pivo, a ime Space Craft odabrano je između više od 5000 prijedloga.

Ipak, navedena američka kraft pivovara nije prva koja ima ambicije raditi pivo iz svemira. Slične planove ima i Budweiser, koji želi napraviti pivo za buduće koloniste na Marsu. Već su i poslali nekoliko pošiljki ječma na Međunarodnu svemirsku postaju, kako bi bolje razumjeli kako se priprema piva može provesti u svemiru.