Objavljeno tko su vođe puča u Njemačkoj! U sve su upleteni i Rusi

U velikim racijama diljem Njemačke, rano jutros uhićeno je 25 osoba koje se sumnjiči da su htjele nasilno srušiti vladu. Racije je izvelo više od 3 tisuće policajaca i pripadnika snaga sigurnosti u 11 njemačkih saveznih pokrajina.

Među 25 uhićenih su njemački državljani i jedna ruska državljanka, a uhićenja su izvršena diljem Njemačke te na dva mjesta u inozemstvu, u Austriji i Italiji. Pretresi u 130 objekata i dalje traju.

Njemački mediji navode da se radi o skupini krajnjih desničara i bivših pripadnika vojske, koji su planirali upasti u zgradu parlamenta i prigrabiti vlast. Osumnjičene se tereti za pripremu djelovanja na temelju njihove ideologije, poput nabavljanja opreme, regrutiranja novih članova i održavanja obuke pucanja.

“Uhićene se tereti za pripadnost terorističkoj organizaciji te pripremu rušenja ustavnog poretka SR Njemačke”, stoji u priopćenju Glavnog državnog odvjetništva u Karlsruheu.

Urotnici su smatrali da svoje ciljeve mogu ostvariti samo “vojnim sredstvima i nasiljem protiv predstavnika države”, što je uključivalo i ubojstva.

Kao jedan od vođa pokreta naveden je njemački plemić Heinrich XIII., koji ima 71 godinu. Uhićena je i bivša parlamentarna zastupnice krajnje desne stranke AfD Birgit Malsack-Winkelmann, koja radi kao sutkinja na berlinskom okružnom sudu. Kao članica  AfD-a u Bundestagu je bila od 2017. do 2021. godine. U urotu je uključena i Ruskinja Vitalija B. koja im  je pomagala.

Heinrich XIII je, prema informacijama ARD-a, trebao nakon dolaska na vlast u svojstvu regenta preuzeti vodstvo nad “novim Reichom”. Pripadnici skupine su nakon svrgavanja vlasti oružanim putem htjeli “s predstavnicima sila pobjednica u Drugom svjetskom ratu” pregovarati o novom ustroju Njemačke.

“Rusiju smatrali glavnim partnerom u pregovorima”

“Središnji partner u ovim pregovorima je trenutno Ruska Federacija. Optuženi Heinrich XIII. P.R. je već stupio u kontakt s predstavnicima Ruske Federacije u Njemačkoj. Prema dosadašnjoj istrazi, nema naznaka da su predstavnici Ruske Federacije pozitivno reagirali na upit optuženoga”, stoji u priopćenju.

Urota počiva na ekstremista tzv. pokreta Reichsburger. Članovi tog pokreta ne prihvaćaju legitimitet njemačke države te često odbijaju plaćati porez, a poznati su i po gomilanju ilegalnog oružja, javlja njemačka agencija dpa.

Pokret čini više manjih skupina s imenima poput “Konfederacija njemačkog Reicha” ili “Njemačko carstvo”. Njemačka domaća obavještajna agencija procjenjuje da pokret ima oko 21.000 članova.

Njemački Der Spiegel javlja da je Heinrich XIII. dobro poznati 71-godišnji pripadnik njemačke plemićke obitelji, a Ruediger v. P. je 69-godišnji bivši padobranac.

Prema navodima tužitelja, urotnici su planirali instalirati Heinricha XIII. P.R. kao novog lidera Njemačke. On je uspostavio kontakt s ruskim dužnosnicima u želji da ustanovi novi poredak u Njemačkoj nakon što vlada u Berlinu bude srušena. Ruskinja koju su tužitelji identificirali kao Vitaliju B. navodno mu je pomagala.

Marco Buschman, njemački ministar pravosuđa, komentirao je jutrošnju akciju policije i snaga sigurnosti. Pohvalio je uhićenja pripadnika “terorističke ćelije” dodavši kako je jutrošnja akcija “pokazala da je Njemačka sposobna obraniti svoju demokraciju”.

Aristokrat kojeg su urotnici nazivali “princem Heinrichom XIII.” je 71-godišnjak, koji je, prema navodima tužitelja, bio jedan od kolovođa urote za rušenje njemačke demokracije.

Heinrich XIII., javlja BBC, dolazi iz stare plemićke obitelji poznate kao “Kuća Reuss”, koja je vladala dijelovima  istočne njemačke države Thuringije do 1918. godine. Svi muški članovi obitelji dobivali su ime Heinrich uz pripadajući broj nakon njega.

BBC javlja da istražitelji  shvatili da teroristička skupina postoji kad su prošlog travnja otkrivena urota o otmici, u koju je bila uključena skupina koja se naziva “Ujedinjeni Patrioti”. I ta skupina bila je dio scene Reichsburgera te je navodno planirala oteti ministra zdravstva Karla Lauterbacha i u isto vrijeme “stvoriti uvjete građanskog rata” kako bi dokrajčila demokraciju u Njemačkoj.

Planirali i ubojstva, sudjelovali i bivši specijalci

Izvještaji iz Njemačke govore da su aktivni i bivši pripadnici vojske bili “značajan dio urote”. Među njima su bili i bivši pripadnici elitnih specijalnih postrojbi, a cilj vojnog krila skupine bila je eliminacija demokratskih tijela na lokalnoj razini, rekli su tužitelji.

Pod istragom je i bivši pripadnik specijalnih snaga komandosa. Policija je pretražila njegov dom, ali i sobu u vojnoj bazi Graf-Zeppelin u Calwu, jugoistočno od Stuttgarta.

Bivši pripadnici njemačke vojske odigrali su značajnu ulogu u organizaciji i planiranju puča. Među njima su bili i nekadašnji pripadnici elitnih specijalnih postrojbi. Urotnici su, objavio je ured federalnog tužitelja, planirali osobno vladati Njemačkom.

Kako javlja ARD, državno odvjetništvo je posebno zabrinuto zbog formiranja “vojnog krila”, koje vode aktivni i bivši predstavnici vojnih snaga SR Njemačke i bivšeg DDR-a. Vođa vojnog krila je bivši pripadnik specijalnih snaga Bundeswehra KSK.

Među uhićenima su jedan aktivni vojnik i nekoliko rezervista, objavila je vojna obavještajna agencija BAMAD. Aktivni vojnik član je zapovjedništva specijalnih snaga.