Published On: Thu, Jul 9th, 2020

Objavljena rang lista najsnažnijih putovnica, Hrvatska dosta visoko

Indeks, objavljen u utorak, temelji se na podacima Međunarodne udruge za zračni prijevoz (IATA) i daje podatke o tome koju razinu pristupa nudi svaka putovnica te koje su vize potrebne.

Japanska putovnica omogućava pristup najvećem broju svjetskih odredišta bez vize, pokazuje indeks putovnica koji je objavila britanska odvjetnička tvrtka Henley & Partners, a prenosi Večernji list.

Osobe koje posjeduju japansku putovnicu mogu ući u 191 zemlju bez vize, ili ju dobiti prilikom ulaska. Indeks, objavljen u utorak, temelji se na podacima Međunarodne udruge za zračni prijevoz (IATA) i daje podatke o tome koju razinu pristupa nudi svaka putovnica te koje su vize potrebne.

Singapurska putovnica zauzela je drugo mjesto, a nudi ulazak bez vize u 190 zemalja. Nakon nje slijede njemačka i južnokorejska koje omogućavaju ulazak u 189 zemalja. Imati japansku putovnicu uvijek je bilo korisno; prije je bila na drugom mjestu. Po japanskoj vladi, to odražava dobar međunarodni imidž zemlje, treće najvećeg gospodarstva i jedne od najsigurnijih zemalja.

Pri rangiranju putovnica, nisu uzeta u obzir trenutačna ograničenja putovanja zbog pandemije koronavirusa. Dok su japanski turisti među onima iz 14 zemalja koji od 1. srpnja mogu ponovno putovati u EU, ograničenja ulaska i dalje su na snazi za, primjerice, SAD, čija je putovnica na sedmom mjestu.

Hrvatska putovnica je na 19. mjestu i s njom se može putovati bez vize u 170 zemalja. Hrvatska je po ovom indexu prošle godine bila na 20. mjestu, odnosno, s hrvatskom putovnicom moglo se putovati u 169 zemalja svijeta bez vize.

Zapravo je primjetno da putovnica Republike Hrvatske posljednjih godina dobiva na “vrijednosti”. 2018. godine Hrvatska je po ovom indeksu bila najgora u EU. S njom se bez vize moglo u 155 zemalja. Koliko god je I to u svjetskim razmjerima zapravo jako puno, usporedbe radi, sa slovenskom putovnicom bez vize moglo se tada putovati u 167 zemalja, s bugarskom u 156, a s mađarskom u 168 zemalja.

U dvije godine, znači, građani Republike Hrvatske dobili su na raspolaganje 15 novih zemalja svijeta za koje im nije potrebna viza ako imaju novca, vremena i volje putovati.