Published On: Uto, sij. 30th, 2018

Objavljena “Putinova lista”: Medvedev i Lavrov na listi SAD-a za uvođenje sankcija

Na listi, koju je AFP nazvao “Putinova”, nalazi se 114 političara i 96 biznismena, a koji bi se mogli naći pod sankcijama zbog navodnog miješanja u izbore SAD kada je pobijedio Donald Tramp (Trump).

To ne znači da su protiv svih osoba uvedene sankcije, ali se to svima može kasnije desiti. Nekoliko njih je već pod američkim sankcijama.

Prema saopćenju Ministarstva finansija, u spisak su uvršteni članovi Vlade, šefovi drugih “glavnih resora Rusije”.

U njega su uključeni i “drugi politički lideri”, uključujući rukovodstvo Državne dume i Vijeća federacije, članovi Vijeća sigurnosti Rusije i rukovodioci državnih kompanija. Između ostalih, na njemu su premijer Dmitrij Medvedev, šef diplomacije Sergej Lavrov, ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, šef Gerneralštaba Valerij Gerasimov.

Na spisku je i čitavo rukovodstvo administracije predsjednika Rusije: šef administracije Anton Vajno, prvi zamjenik rukovodioca administracije Aleksej Gromov i Sergej Kirijenko, zamjenici šefa administracije Magomedsalam Magomedov, Vladimir Ostrovenko, Dmitrij Peskov (portparol), šef protokola predsjednika Vladislav Kitajev.

Na spisku se nalaze i takozvani oligarsi, pod koje Ministarstvo finansija SAD uvrštava ruske biznismene sa preko milijardu dolara imovine.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer