Objasnili zašto je u Sahari pao snijeg

Bijeli pokrivač u Alžiru razveselio je najmlađe, ali zbunio klimatologe

U Alžiru, na vratima Sahare, u gradu Ain Sefra prije nekoliko dana crvene je pješčane dine zabijelio snijeg i led. Treći je to puta da je na toj lokaciji pao snijeg u proteklih 37 godina, s time da je prvi puta zabilježen 1979, godine, a drugi 2016. To je koincidiralo s drugim primjerima ekstremnog vremena diljem planete – od nepostojeće zime kod nas, do najhladnije zabilježene zime na istoku sjeverne Amerike, do toga da se Australija peče na visokih 47 celzijusa.

Visoki tlak iznad kontinenta Europe ‘pogurao’ je hladan zrak južnije u Saharu no što je to inače slučaj. Tijekom ljeta prosjek temperatura u Ain Sefri penje se do 38 celzijusa, i stanovinici planine Atlas bolje se nose s vrućinama nego s poledicom i snijegom. Sanjkanje na dinama, prvo grudanje u životu i snježne radosti razveselile su najmlađe nakon što je napadalo 40 cm snijega, koji se već to popodne otopio na temperaturi koja se popela do 10 celzijusa.

Dok jedni neobične padaline pripisuju klimatskim promjenama ubrzanim globalnim zatopljenjem neki su znanstvenici mišljenja kako u sjevernoj Africi započinje novi, vlažni, klimatski period.

Prije 11.000 godina do prije 5.000 godina sjeverna je Afrika bila zelena, plodna i prepuna jezera i rijeka, sve dok nešto relativno naglo nije prekinulo ‘dotok’ vlažnih fronti. Paleontolozi i arheološki nalazi govore nam da su tamo tada živjeli slonovi, antilope, nilski konji i krda divljači koje su lovili lovci i te scene slikali na unutrašnjosti špilja. Era je to koja je direktni rezultat afričke monsunske klime koju pak formira utjecaj periodičkih varijacija u zemljinoj orbiti oko sunca koja se događa cca. svakih 20.000 godina, a ponavlja se u najmanju ruku od geološke epohe miocena (prije 23 – 5 milijuna godina). Sva tri Milankovićeva ciklusa gibanja kroz koje Zemlja periodično prolazi tijekom rotacije oko svoje osi i revolucije oko Sunca – ekscentričnost orbite, nagib osi i precesija – utječu na klimu, pa tako i ulazak monsunskih kiša (vlažnih fronti) na prostor sjeverne Afrike. No,ostaje činjenica da je, laički rečeno, prerano za novu ‘vlažnu eru’ te kako je vjerojatnije riječ o radikalnim klimatskim promjenama uzrokovanim zatopljenjem zemljine atmosfere kakvima smo sve češće svjedoci.

express.hr