Published On: Pon, svi 24th, 2021

Obitelj arapskog tinejdžera ubijenog tokom nereda donirala organe Židovima i Arapima

Obitelj  Muhammeda Mahmida Qiyana, arapsko-izraelskog tinejdžera, koji je upucan za vrijeme etničkih nereda prije dvije sedmice i koji je u konačnici podlegao ranama, odlučila je donirati njegove organe i na smrt odgovoriti životom.

Smrt 17-godišnjeg Qiyana u Umm al-Fahmu, na kojeg je pucano dok je bio u automobilu s prijateljima, izazvala je bijes u gradu i u arapskoj zajednici, jer su pripadnici tajnih policajaca za to proglasili odgovornim porodice i vođe zajednice. Policija nije prihvatila odgovornost, Odjel za unutarašnje istrage policije Ministarstva pravde otvorio je istragu.

“Bio je divan dječak, odličan student i šef studentskog tijela”, rekao je Raed Mahmid, dječakov ujak, koji je govorio u ime porodice, za The Jerusalem Post. “Bio je karizmatičan, voljeli su ga prijatelji i njegova brojna porodica. Volio je studirati i sanjao je mnogo snova, želio je postati inženjer. “

Međutim, Mahmid je imao vrlo oštre riječi protiv vlade i policije. “U sljedećih mjesec dana Muhammad bi prisustvovao ceremoniji mature u svojoj srednjoj školi, da nije bilo jednog metka koji je ispalio fašistički policajac koji je nažalost predstavljao naše institucije, Netanyahu-a i ministra unutrašnje sigurnosti koji je dao dozvolu za ispaljivanje živih metaka protiv demonstranata ”, rekao je.

“Kao palestinsko-izraelski državljanin, od kada je dozvoljeno ispaljivanje metaka protiv izraelskih državljana?” rekao je plačući. “Koja je funkcija policije? Zaštititi građane, ali samo sa Arapima to nije ono što rade. Na najnižem smo nivou, naša se krv može proliti bez problema. Mahmid je rekao da oni govore o Muhamedu kao o “mučeniku”.

“Kao palestinski državljanin Izraela zahtijevam stvarnu jednakost,” dodao je. “Imamo pravo biti ovdje, imamo normalan život, radimo rame uz rame sa Jevrejima u bolnicama i još mnogo toga.”

Upitan zašto je porodica odlučila donirati organe, Mahmid je odgovorio da je to bila teška odluka. “Porodica je željela svima poslati poruku”, rekao je. “Uprkos ovom rasističkom fašističkom policajcu koji je pucao u Muhameda, uprkos rasizmu, zanemarivanju i diskriminaciji, odgovor ove hrabre, učene porodice je pokazati svakom građaninu Izraela šta je humanost, saosjećanje, religija i život.” Svi primaoci dječakovih organa, osim jednog, su Jevreji.

Qiyanino srce presađeno je 37-godišnjaku iz medicinskog centra Sheba, Tel Hashomer. Njegova pluća poklonjena su 66-godišnjaku, također u mjestu Sheba. Šezdesetjednogodišnjak iz Medicinskog centra Rabin u Petah Tikvi u kampu Beilinson primio je dječakovu jetru, dok je režanj jetre transplantiran jednogodišnjoj bebi u Dječijem medicinskom centru Schneider u Izraelu. Konačno, njegova dva bubrega dana su šesnaestogodišnjaku u Haifinom zdravstvenom kampusu Rambam i 35-godišnjaku u medicinskom centru Sourasky u Tel Avivu.

“Činjenica da je spašen život pet Židova i jednog Arapa jako raduje Muhamedovu majku i mene”, rekao je Mahmoud, otac dječaka. “Poštujemo sve ljude, i Arape i Jevreje. Zaista živim u ovoj zemlji i molim sve ljude u zemlji da razmišljaju na isti način kao i ja. Jevrej ili Arap je isto. To bih volio.” Prošle sedmice porodica 56-godišnjeg Yigal Yehoshua, Jevreja koji je udaren ciglom u Lodu tokom nereda, također je odlučila da donira svoje organe. Među primaocima je bila i 58-godišnja arapska kršćanka.