Obilježena obljetnica početka napada na Dubrovnik 1991. godine

U sklopu programa obilježavanja 30. obljetnice početka napada na Dubrovnik “Da se ne zaboravi” u petak su kod Spomen križa na gradskom groblju Boninovo i brdu Srđu položeni vijenci u počast svim poginulim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu.

Izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja, državni tajnik Špiro Janović istaknuo je kako su zločinci koji su 1991. godine napali Dubrovnik zaboravili da je sloboda “najljepši ures ove dubrave”.

“Dubrovčani to nikad nisu zaboravili i svojom su žrtvom postigli da ovaj grad i Hrvatska ne izgube svoju slobodu te da ostanemo svoji na svome. To je na ponos Dubrovčanima i na ponos njihova grada, a Vlada i Ministarstvo hrvatskih branitelja neće nikad dopustiti da se to zaboravi”, rekao je Janović.

Predsjednik dubrovačkog Gradskog vijeća i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Marko Potrebica rekao je kako je bitno sjetiti se svih dragovoljaca Domovinskog rata koji su se hrabro 1. listopada 1991. godine suprotstavili srpsko-crnogorskom agresoru te u mjesecima koji su slijedili obranili Dubrovnik.

“Sjećamo se svih branitelja, civila i dubrovačke djece kojima je život tada prekinut. Nadam se da se to više neće ponoviti. Danas u Trebinju obilježavaju dan napada Dubrovnika na Trebinje. Krivotvorenje povijesti Srba iz istočne Hercegovine, potpomognutih idejom ‘srpskog svijeta’ je opasnost za budućnost”, kazao je Potrebica

“Tuga majki poginulih branitelja i civila govori istinu, a mi je moramo uvijek isticati. Ne radi mržnje i sukoba, već budućnosti i buduće zajedničke suradnje”, poručio je.

“Svaki listopad je bolan”

Predsjednica županijske Udruge civilnih stradalnika Domovinskog rata Marija Lukšić izjavila je kako nakon 30 godina rane ne zacjeljuju, već su još izražajnije.

“Suze same nadiru. Svaki listopad je bolan i ispunjen tužnim obljetnicama i sjećanjem na poginule branitelje i civile. Moramo odati počast njihovoj vrijednosti i ljubavi, ali i učiti mlade i ne dozvoliti da se zaboravi. Trebamo širiti ljubav, mir i plemenitost, ali i sa svim proživljenim dobro mora pobijediti zlo”, istaknula je Lukšić.

Program obilježavanja nastavlja se otvorenjem Međunarodne znanstvene konferencija “Dubrovački medijski dani” s temom 30 godina od napada na Dubrovnik, potom u Luci Gruž spuštanjem vijenaca u more u znak sjećanja na poginule na moru, svetom misom u Crkvi Male braće te na kraju projekcijom filma “Od toga dana” autorice Slavice Šnur.

Program “Da se ne zaboravi” održava se u organizaciji Grada Dubrovnika i županijske Udruge civilnih stradalnika Domovinskog rata.