Published On: Sub, kol 11th, 2012

Obilježena 19.obljetnica stradanja bošnjačkih civila u Mokronogama

Izaslanstvo općine Tomislavgrad predvođeno  načelnikom Ivanom Vukadinom jučer je sudjelovalo u obilježavanju 19. obljetnice stradanja bošnjačkih civila u Mokronagama kod Tomislavgrada.

Prigodnu molitvu za stradale žrtve uz nazočnost mještana te predstavnika vjerskog i društvenog života predvodio je glavni duvanjski imam Edin efendija Kukić.

U organizaciji Islamske zajednice Tomislavgrad obilježavanju spomenute obljetnice stradanja bošnjačkih civila nazočio je i mostarski muftija Seid efendija Smajkić. 

Naime, na jučerašnji dan 1993. godine iz svojih je domova u Mokronogama odvedeno i mučki ubijeno devetoro civila bošnjačke nacionalnosti tijekom bošnjačko hrvatskog sukoba.

Za ovaj zločin postupak se vodio protiv trojice pripadnika HVO-a nakon čega je Ivan Baković 1999. godine odlukom predsjednika Sudskog vijeća Županijskog suda u Zagrebu osuđen u odsutnosti na 15 godina zatvora, dok su drugooptuženi Albert Topić i trećeoptuženi Petar Majić u nedostatku dokaza oslobođeni optužbe. Nakon što je Baković uhićen, također je bio na suđenju na Županijskom sudu u Livnu gdje je ponovno proglašen krivim 2004 godine, otišao je u zatvor gdje je umro 2010. godine.

Fena

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare