Published On: Sri, sij. 11th, 2017

OBAMA: Politika Netanyahua čini buduću palestinsku državu nemogućom

Američki predsjednik na odlasku Barack Obama je u intervjuu objavljenom u utorak na izraelskoj televiziji rekao kako politika premijera Benjamina Netanyahua podrške židovskom naseljavanju na okupiranom teritoriju čini buduću palestinsku državu nemogućom.

“Bibi kaže kako vjeruje u rješenje s dvije države a ipak njegova djela dosljedno pokazuju da ako ga se pritisne da odobri više naselja on će to i učiniti bez obzira što govori o važnosti rješenja s dvije države”, rekao je Obama koristeći Netanyahuov nadimak.

Oko 570.000 Izraelaca sada živi na Zapadnoj obali i Istočnom Jeruzalemu koje je Izrael okupirao i koji su dom za više od  2,6 milijuna Palestinaca.

Izrael je okupirao Zapadnu obalu i Istočni Jeruzalem u bliskoistočnom ratu 1967. Kasnije je anektirao Istočni Jeruzalem što međunarodna zajednica nije priznala.

Palestinci žele Zapadnu obalu i Istočni Jeruzalem zajedno s Pojasom Gaze, koji je Izrael isto tako okupirao 1967. a povukao se 2005., za svoju neovisnu državu.

“Što sve više vidimo je da činjenice na terenu čine skoro nemogućim, u najmanju ruku vrlo teškim, a ako se trend nastavi – nemogućim, stvaranje neprekinute palestinske države koja funkcionira”, rekao je Obama Drugom kanalu programa Uvda./Fena/

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer