Published On: Thu, Mar 21st, 2019

O čijem trošku? Mektić u Zagreb došao na operaciju privatno, službenim automobilom i s osiguranjem

Mektić privatno u Zagrebu, nije mu se pričalo o optužbama protiv Hrvatske

”Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić nalazi se u Zagrebu. Došao je privatno, službenim automobilom i s osiguranjem”, objavila je televizija N1 kojoj je ministar sigurnosti BiH rekao kako je u Zagreb stigao na operaciju očiju u jednu privatnu polikliniku.

Rekao je kako ima ”kiruršku intervenciju na oku”, ali nije želio govoriti o slučaju vrbovanja selefija za što je optužio hrvatske obavještajce.

”Ne bih sada o tome. Ja se sa šefom OSA-e sastajem jednom, dva puta tjedno”, rekao je na pitanje o fotografiji koju je objavio banjalučki RTRS, a na kojoj se nalaze on, šef Obavještajno sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine Osman Mehmedagić i Avdo Avdić, novinar koji je plasirao priču.

Na pitanje o tome je li dostavio dokaze svojih tvrdnji Tužiteljstvu BiH, Mektić je rekao: “Idem, idem”, i ušao u polikliniku bez odgovora na pitanje.

Podsjetimo, ministar sigurnosti BiH nedavno je ustvrdio da već godinu, dvije raspolaže s informacijama da je hrvatska obavještajna služba pokušala vrbovati ljude u BiH koji imaju veze sa selefijskim pokretom – a sve da bi se dokazala teza Kolinde Grabar-Kitarović o tisućama radikalnih boraca u BiH.

Mektić je ustvrdio kako su “hrvatski obavještajci” bili uključeni u tajnu operaciju čiji je cilj bio pokazati da u BiH djeluju naoružane skupine radikalnih islamista-selefija odnosno kako su opravdane ranije izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o tisućama islamističkih ektremista u BiH koji su prijetnja sigurnosti cijele regije.

Mektić je kao osobe izravno umiješane u navodne aktivnosti prozvao generalnog konzula Hrvatske u Tuzli Ivana Bandića te novinara Radio-televizije Republike Srpske Matu Đakovića koji slovi kao osoba bliska predsjedatelju Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

“Unazad nekoliko godina smo zadokumentirali, odnosno došli do saznanja da hrvatska služba radi na vrbovanju naših državljana. Tu je u BiH angažiran hrvatski konzul u Tuzli Ivan Bandić te još određeni broj osoba koje su pokušale iskombinirati jednu obavještajnu operaciju vezano za naoružavanje selefija ovdje”, izjavio je Mektić kako ga navodi sarajevski portal Faktor.

Zanimljivo je kako je Mektić otišao na operaciju upravo u Hrvatsku, koju je prije nekoliko dana optužio za vrbovanje vehabija, na dan kad je trebao dati izvješće Odboru sigurnosti BIH.