Utorak, 16 travnja, 2024

NVO UDRUGA “POPIS MONITOR” šokirana povećanim brojem Hrvata i Srba nakon popisa. Broj Bošnjaka im je super…

Must Read

Kao što je poznato Zavod za statistiku FBIH godinama je procjenjivao znatno manjim broj građana u hrvatskim kantonima, dok je broj građana u Bošnjačkim kantonima procjenjivan ili točno ili znatno veći od stvarnog. Na taj način je iz hrvatskih kantona pretočeno preko 120 milijuna maraka u deset godina PDV sustava raspodjele dobiti od neizravnog oporezivanja. Poznato je i da je na popisu u BIH pumpan fiktivan broj građana BIH u svim krajevima ove zemlje te da su jedino  Bošnjaci imali organiziranu kampanju prijevoza stanovnika te agitirali i TV reklamama masovno bošnjačku dijasporu da se dođe doma popisati. No nekakvoj bizarnoj udruzi koja je naravno đe drugo nego u Sarajevu jedino broj Bošnjaka nije sporan. Zašto? Zato što je bošnjački zavod za statistiku i prije samog popisa stanovništva fiktivno uvećavao broj Bošnjaka u bošnjačkim kantonima kako bi ti isti kantoni mogli fino živjeti od tuđih novaca. Istovremeno je broj Hrvata umanjivan. Nakon popisa, naravno stvar izgleda drastično. Broj Hrvata nenormalno skočio a broj Bošnjaka neznatno. Ono što je činjenica je da će se Popis ili morati poništiti ili priznati pumpanje svih triju strana. Koliko imamo stanovnika u BIH to nitko ne zna. Popis je u pravilu bio niškoristan. Osim što se i s ovako napumpanim brojem pokazalu da su procentualno najveće žrtve rata u BIH Hrvati a ne Bošnjaci kako se to do sada mislilo. Popis je osim toga pokazao i da je područje ABIH , pod kontrolom Bošnjaka danas etnički homogeno i očišćeno gotovo kao prostor Republike Srpske te da jedini preostali multietnički dio BIH čini prostora nekadašnje fašističke tvorevine Herceg Reicha.  Samo što se to ne smije reći jer je u šerijatskim naseobinama zabranjena sloboda govora.

 

Prvi rezultati popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini provedenog u listopadu 2013. pokazali su značajno odstupanje od procjena broja stanovnika te zemlje rađenih u prethodne dvije godine što navodi na zaključak ili da su prikupljeni podaci sumnjive točnosti ili da statističke ustanove do sada nisu dobro radile svoj posao kada su procjenjivale brojnost stanovništva, ustvrdili su u utorak u Sarajevu predstavnici skupine nevladinih udruga koji su nadzirali provedbu prošlogodišnjeg popisa u BiH

Uz primjedbe na zakonska rješenja, tehničke pripreme i sam tijek provedbe izbora, ad hoc koalicija nevladinih udruga pod nazivom ‘PopisMonitor’ je, analizirajući podatke koji su do sada postali dostupni, opazila kako postoje neobično velika odstupanja u broju stanovnika popisanih u nekim dijelovima BiH u odnosu na ranije procjene.

‘Ili ovo što pokazuju brojke nije realna slika stanja na terenu ili statističke institucije u proteklih 18 godina nisu dobro radile svoj posao’, kazao je u Sarajevu Darko Brkan, predsjednik nevladine udruge ‘Zašto ne’, koja je bila uključena u nadzor nad provedbom popisa.

U Agenciji za statistiku BiH (BHAS) Hini su kazali kako ovakve tvrdnje ne mogu komentirati jer ih iz ‘PopisMonitora’ nikada nisu kontaktirali niti su vidjeli njihove analize i zaključke.

‘Mi se bavimo isključivo onim što je u domeni struke’, kazala je glasnogovornica BHAS Mirsada Adembegović ističući kako konačni rezultati popisa još nisu ni objavljeni jer obrada popisnica još traje pa se o konačnim brojkama u ovom trenutku ne može ni govoriti.


Konačni rezultati prošlogodišnjeg popisa očekuju se do kraja ove godine. Agencija za statistiku BiH jedino je u studenom prošle godine objavila kako su u toj zemlji tijekom listopada popisane ukupno 3.791.622 osobe. Tada je istaknuto kako to ne znači i stvaran broj stanovnika jer slijede provjere kako bi se, primjerice, utvrdilo ispunjava li neka osoba uvjete da bi je se moglo tretirati kao stalno nastanjenu u BiH te eliminirali slučajevi višestrukog popisivanja istih osoba.

Mediji u BiH iznosili su procjena kako bi stvaran broj stanovnika te zemlje u konačnici mogao biti oko 3,5 milijuna. Usporedbom dosad objavljenih brojki s prošlogodišnjeg popisa koje se odnose na općine, županije i entitete s procjenama zavoda za statistiku entiteta, objavljivanih od 2010. godine, u ‘PopisMonitoru’ ipak su već zaključili kako su se pojavila nelogična odstupanja. Kao primjer naveli su Posavsku županiju u Federaciji BiH, gdje su demografski pokazatelji upozoravali da tamo od 2010. godine svake godine broj stanovnika opada za 0,27 posto da bi se prema rezultatima popisa broj stanovnika u 2013. godini iznenadno povećao za gotovo deset tisuća ili 22,34 posto.

Slična se nelogičnost pojavila i u Zapadnohercegovačkoj županiji, gdje je rast stanovništva s prosječnih 0,03 posto odjednom skočio na 20,13 posto, a u Livanjskoj je županiji s negativnih -0,61 posto završio na 14,34 posto.
Druga vrsta nelogičnosti zabilježena je u Bosansko-podrinjskoj županiji. Procjenjivalo se kako tamo živi više od 32 tisuće ljudi, no prema popisu ih je tek nešto više od 25 tisuća što je razlika od -22,37 posto.

Kao posebna zanimljivost izdvojena je općina Dobretići u županiji Središnja Bosna. Tamo je pak broj popisanih u listopadu 2013. godine bio za gotovo 215 posto veći u odnosu na procijenjeni broj stanovnika iz 2012. godine.

Na isti je način zabilježeno 130 posto građana više u Ravnom, 67 posto više bilo ih je na Kupresu, a 51 posto u Bosanskom Grahovu. U Republici Srpskoj slični ‘viškovi’ stanovništva pojavili su se u 19 od 62 općine, dok je u 43 općine zabilježen ‘manjak’ stanovnika.

U distriktu Brčko popisano je 22 posto stanovnika više nego što se procjenjivalo da ih tamo živi. Analizirajući ove podatke u ‘PopisMonitoru’ došli su do zaključka kako ovakve razlike ne mogu biti rezultat prirodnog kretanja stanovništva te kako postoje ozbiljne naznake da je riječ o manipulaciji podacima.

‘Ovdje govorimo o organiziranoj prijevari’, ustvrdio je Brkan ističući kako se od statističkih institucija BiH sada očekuje da daju odgovore na cijeli niz otvorenih pitanja.

 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Procurila neugodna priča o Butkoviću: Iza uspona HDZ-ovca stoji poznati komunistički čelnik?

Olja, ima li člana tvoje obitelji koji se nije okoristio državnim novcem otkad si ministar – priupitao je predsjednik Zoran Milanović ministra...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -