Utorak, 18 lipnja, 2024

Novoj koaliciji nedostaje podrška samo jednog zastupnika za pokretanje smjene Budimira i Kebe

Must Read

Ukoliko predsjednik i dopredsjednik FBiH Živko Budimir i Mirsad Kebo, čije stranke neće participirati u novoj federalnoj vlasti ne podnesu ostavke, čelnici stranaka nove koalicija, čija će okosnicu činiti SDP i SBB, te dva HDZ-a, vjeruju kako mogu osigurati dvotrećinsku većinu u Zastupničkom i Domu naroda Parlamenta F BiH za pokretanje procedure za smjenu čelnika F BiH.

Iako je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović na današnjoj konferenciji u Mostaru izjavio kako u novoj federalnoj vlasti s HDZ-om ne može biti Lijanovićeva Narodna stranka Radom za boljitak i HSP, kako Dnevnik.ba neslužbeno doznaje od dužnosnika HDZ BiH Čovićeva izjava zapravo znači kako Lijanovićeva stranka ne može participirati u onom što su Ustavom predviđene pozicije za Hrvate, ali to ne znači da ne može participirati u ostalim pozicijama.

– Lijanovićeva stranka je koalicijski partner SDP-a i stvar je njihovog međusobnog dogovora i hoće li im ili ne dodijeliti neko ministarsko ili drugo mjesto, izvan hrvatske kvote- izjavio je sugovornik Dnevnik.ba, dodajući kako su za Lijanovićevu stranku na izborima glasali uglavnom Bošnjaci, te da je logično da ukoliko ostaju u koaliciji sa SDP-om  i njhovim novim koalicijskim partnerom SBB-om da im oni odrede poziciju, ali izvan hrvatske kovote.

Ono na čemu će Čović i Ljubić ustrajati da hrvatske pozicije u vlasti mogu pripasti samo onima koji su izraz većinske hrvatske biračke volje, a to je koalicija dva HDZ-a, kaže sugovornik Dnevnik.ba.

Ukoliko Lagumdžija i Radončić prihvate ovakav stav, moguće je računati na podršku 64 zastupnika i dovoljna im je podrška još samo jednog zastupnika za dvotrećinsku većinu, potrebnu za pokretanje procedure za smjenu čelnika Federacije.

Naime SDP, SBB, dva HDZ-a i Narodna stranka Radom za boljitak u Zastupničkom domu Parlemnta FBiH imaju 61 zastupnika. Uz to nova parlamentrna većina može računati i na podršku jednog zastupnika iz Dodikovog SNSD-a, jednog iz A – SDA i DNZ, koji su koalicijski partneri SDP-u i SBB-u u Unsko-sanskoj županiji.

Kako Dnevnik.ba nesluženo saznaje čelnici koalicije računaju i na prebjege iz SDA u novu koaliciji, budući da među kadrovima te stranke koja je 20 godina na vlasti ima onih, koji nisu navikli biti u opoziciji.

Također, se procijenjuje da će čelnici Federacije Kebo i Budimir, ukoliko im dvotrećinska većina izglasa nepovjerenje u Parlamentu FBiH podnijeti ostavku, te da neće čekati da se pred Ustavnim sudom raspravlja o tome jesu li oni fizički i mentalno sposobni obavljati dužnost.

– Uostalom, dužnosnik koji ne bi prihvatio da više nema podršku Parlamenta i to dvotrećinske većine, i koji nakon toga ne bi podnio ostavku, mogao bi se smatrati mentalno nesposobnim, kaže cinično izvor Dnevnik.ba.(R. I. / Dnevnik.ba)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NE POŠTUJE NITI KRALJA CHARLESA: Je li Murphey Cikotić baš morao doći na proslavu njegovog rođendana?

Rođendan kralja Charlesa proslavljen je i u BIH. Tu su se skupili uglednici koji nešto predstavljaju i nešto korisno...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -