Novi zakon: Širenje ‘lažnih informacija’ u ovoj će se državi od sada kažnjavati zatvorom

Novi zakon donosi i nova pravila za online medije. Od društvenih medija tako zahtijeva da dijele osobne podatke korisnika ako vlasti to traže, u protivnom će se suočiti s visokim kaznama ili zabranama.

Kritičari i aktivisti upozoravaju da će novi zakon o medijima koji je donio turski parlament, a koji predviđa kaznu i do tri godine zatvora za širenje “lažnih informacija”, ozbiljno ograničiti slobodu govora u Turskoj.

Aktivisti upozoravaju da bi ovaj zakon mogao postati jedan od najgorih mehanizama autocenzure u turskoj povijesti, posebno uoči nadolazećih izbora 2023.

Mnogi smatraju da će izbori sljedeće godine biti najveći izazov za predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u njegovoj gotovo 20 godina dugoj vladavini.

Novi zakon o medijima predložila je Erdoganova vladajuća stranka i njezini ultranacionalistički saveznici. Kako javlja turska državna novinska agencija Anadolija, zakon je usvojen u četvrtak navečer.

Od 40 članaka ovog zakona, najviše je pod povećalom javnosti članak 29. koji predviđa tri godine zatvorske kazne za građane, novinare ili korisnike društvenih mreža koji objave informacije za koje vlasti procijene da su lažne, a vezano za “unutarnju i vanjsku sigurnost zemlje, javni red i javno zdravlje”.

Oporba i aktivisti za ljudska prava pozvali su na odbacivanje prijedloga ovog zakona, ističući da je definicija “lažnih vijesti” nejasna i da će upravo to vladajućima olakšati ušutkavanje neistomišljenika i kritičara.

Novi zakon donosi i nova pravila za online medije. Od društvenih medija tako zahtijeva da dijele osobne podatke korisnika ako vlasti to traže, u protivnom će se suočiti s visokim kaznama ili zabranama.

Erdoganova stranka brani novi zakon ističući da su dezinformacije postale “ozbiljna prijetnja” pristupu “istinitim” informacijama.

FOTO: REUTERS/Murad Sezer

Sam Erdogan nazvao je društvene mreže prijetnjom demokraciji.

Gotovo čitava konvencionalna medijska scena u Turskoj već je pod kontrolom vlade, dok se mediji koji kritiziraju vladajuće bore sa zastrašivanjima.