Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

Novi zakon: Država će plaćati pola rate stambenog kredita

Must Read

Ministar graditeljstva Lovro Kuščević pripremio je nacrt Zakona o subvencioniranju stambenih kredita. Država bi mlađima od 45 godina plaćala pola mjesečne rate kredita najmanje četiri godine. Subvencija će se moći koristi ne samo za kupnju novog stana već i za rabljenu nekretninu.
Zakon bi trebao stupiti na snagu u prvoj polovici 2017. i bit će na snazi godinu dana. Kuščević očekuje kako će se kroz tu mjeru prodati od 1.500 do 2.000 stanova.
‘Naglasio bih kako se radi o nacrtu. Postavili smo osnove i očekujem kako ćemo kroz javnu raspravu čuti i neke dobre prijedloge, tako da su moguće i promjene. Možda dobnu granicu dignemo i iznad 45 godina. Zakon će biti na snazi 12 mjeseci, nakon kojih ćemo proanalizirati njegove efekte i, nadam se, produljiti nadalje’, rekao je Kuščević za tportal.
Trajanje subvencioniranja moći će biti i dulje od četiri godine ako obitelj dobije dijete – tada bi se poticaji produljili za još dvije godine.
‘Dobra je stvar to što uvodimo i stare nekretnine. Prijašnji zakon koji je bio na snazi 2011. i 2012. odnosio se samo na nove stanove. Ovako ćemo omogućiti i građanima koji žive u manjim sredinama gdje nema novogradnje da iskoriste povlasticu. Ostat će u svom rodnom mjestu’, istaknuo je Kuščević.
Podsjetimo kako je Vlada ukinula poreznu olakšica za kupnju prve nekretnine. Postavlja se pitanje što je za građane isplativije. Kuščević tvrdi kako je subvencioniranje kredita bolje za kupce nekretnina.
‘Uzmimo kredit od 100.000 eura podignut na 15 godina. Zanemarimo sad kamatu. U tih četiri godine koliko ćemo subvencionirati kredit građanin će od države dobiti 13.300 eura. Oslobođenjem poreza na nekretnine, čiju smo stopu spustili na četiri posto, profitirao bih za 4.000 eura’, izračunao je ministar.
Stari zakon subvencionirao je kupnju novog stana do 100.000 eura s kreditom ne kraćim od 20 godina. Kvadratni metar stana nije smio biti skuplji od 1.900 eura. U novom zakonu cijena će biti viša, koliko točno, još se definira.
tportal.hr
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Najveći izdajnik u povijesti Hrvatske podijelio je zemlju neprijateljima pa pobjegao. Danas je tek ikona neobrazovanih….

SAMO tridesetak kilometara od Sarajeva nalazi se selo Bradina. Radi se o relativno nevažnom mjestu u kojem posjetitelji mogu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -