Subota, 22 lipnja, 2024

Novi, mračni HDZ: ‘Karamarko nas uništava, HDZ je postao radikalan!’

Must Read

ZAGREB – Izjave koje se u posljednje vrijeme mogu čuti od vrha HDZ-a poput ove posljednje da je Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji najveća tragedija nakon Jasenovca i Bleiburga nisu nikakvo vraćanjeFranji Tuđmanu i korijenima.

Tu je riječ o krajnjoj radikalizaciji i udaljavanju HDZ-a od centra što nije dobro – komentirao je jučer jedan visokopozicionirani član stranke. Dodao je kako je politikantska zloupotreba žrtava Jasenovca i Bleiburga strašna i štetna.

– Vodstvo stranke ponaša se kao da nijedna prethodna HDZ-ova Vlada nije predlagala Zakon o umjetnoj oplodnji. Predlagala je iako je to u suprotnosti s učenjem Crkve. Nemam ništa protiv toga da se podupre Crkva, ali Crkva je jedno, a politička stranka drugo. Pa, i velike HDZ-ovke i velike katolkinje se podvrgavaju umjetnoj oplodnji. A zanimljivo je kako o toj problematici govore samo muškarci. Kao da u HDZ-u nema i žena kojih se to ponajviše tiče – komentirao je naš sugovornik.

Smatra da Zakon ima nedostataka, da se o njima treba raspravljati, ali ne na ovakav način. – Pa, kakve su to izjave čelnika stranke da ministar Ostojić sije smrt po Hrvatskoj. To su opasne riječi, pa čak i utužive – kazao je ovaj HDZ-ovac ogorčen posljednjim istupima kolega. Nije jedini. Navodno ni sam šef stranke Tomislav Karamarko nije bio zadovoljan Jelićevim izborom riječi o čemu se jučer povela i rasprava na Klubu zastupnika HDZ-a. Ipak, karlovački HDZ-ovac nije dobio packe zbog toga.

– Nije bilo razloga ni za kakve packe. Sve što je Jelić rekao ne izlazi iz okvira stranke, a ostalo je stav njegovog osobnog izričaja. Ključne teze izrečene na tiskovnoj konferenciji stav su stranke. HDZ je duboko protiv Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji jer smatramo da je zakon loš i da ne vrednuje ljudski život. HDZ nije protiv umjetne oplodnje, ali je protiv ovakvog zakona – poručila je jučer glasnogovornica HDZ-a Silvana Oruč Ivoš demantiravši tako informacije da je vrh HDZ-a bio nezadovoljan Jelićevimistupom.

Bivši ministar zdravstva Darko Milinović, pak, kaže kako se o Zakonu prije svega treba raspravljati stručno i argumentirano.

– Kolega Jelić malo pretjerao s usporedbama. Vjerojatno je na taj način htio odgovorti na retoriku SDP-a kada se donosio važeći zakon. No, osobno smatram da nije dobro zakon uspoređivati s nacizmom. Moramo se libiti takve retorike prilikom donošenja zakona koji zadire u moralne, etičke i svjetonazorske principe – komentirao je Milinović.

Nekolicina HDZ-ovaca jučer nam je kazala kako usporedbe Damira Jelića smatra potpuno neprimjerenima, te su izrazili bojazan da bi to stranci u budućnosti moglo i naštetiti. Ipak bilo je i onih koji su našli opravdanje za njegov postupak.

– Slažem se da je kolega Jelić upotrijebio prejake riječi. Izjave su mu prerobusne i, mogao je to reći i mnogo bolje. No, mislim da je tu posrijedi političko neiskustvo i nesnalaženje jer je ovo jedan od njegovih prvih istupa kao potpredsjednika stranke – kazao je jedan član iz vrha HDZ-a. Ipak, dodao je, kako je HDZ u fazi unutarnje konsolidacije te da trebaju biti oprezniji s izjavama jer je riječ o osjetljivoj temi koja pogađa ljude ako ne razumiju o čemu se govori. No, smatra kako je način na koji je HDZ vodio cijelu ovu priču omogućio da se stranka pozicionira tako da lakše može komunicirati i s Crkvom i udrugama.

Jedan visokopozicionirani HDZ-ovac komentirao je jučer: – Cilj HDZ-a je da se stranka homogenizira i da se što više približi Crkvi i desnim političkim opcijama. A cijela ova operacija stranku i gura u desno.

Bivši potpredsjednik HDZ-a Andrija Hebrang smatra kako je Jelić svojim usporedbama Zakona s Jasenovcem i Bleiburgom htio samo slikoviti prikazati štetu koju bi novi Zakon mogao izazvati.

– Tragedija Jasenovca i Bleiburga je izazvana namjerom zločinaca, a zamrzavanje embrija je velikim dijelom neznanje iz osnova biologije po kojoj je zametak živo biće. E, sada, neznalicu možete naučiti, ali zločinca ne možete promijeniti – rekao je.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Petković odgovorio što ne funkcionira u hrvatskoj igri

Isključiva krivca je na nama, ostali smo dužni navijačima, poručio je hrvatski napadač Bruno Petković na novinarskoj konferenciji u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -