Published On: Sri, sij 25th, 2023

Novi ministar sigurnosti pokazao ”uvjerenje o nekažnjavanju”

Novi ministar sigurnosti u sazivu Vijeća ministara BiH je Nenad Nešić (DNS). Nešić je danas svečano položio zakletvu na obavljanje ministarske funkcije i dlužbeno preuzeo dužnost.

Također, tijekom današnjeg obraćanja medijima nakon preuzimanja dužnosti, Nešić je novinarima pokazao ”uvjerenje o nekažnjavanju”, koje se izdaje u svrhu nabavke oružanog lista – piše N1.

Predsjednik Demokratskog saveza (DNS), bio je zastupnik u Zastupničkom domu PS BiH. Rođen je 4. srpnja 1978. godine u Sarajevu. Oženjen je Majom s kojom ima dvoje djece i živi u Istočnom Sarajevu. Na Pravnom fakultetu u Novom Sadu stekao je zvanje diplomiranog pravnika. Od 2006. do 2007. godine bio je pripravnik u Centru javne bezbjednosti Istočno Sarajevo. U toj se instituciji njegova karijera i nastavlja: do 2014. godine radio je kao inspektor kriminalističke policije. U periodu od 2016. do 2020. godine obavljao je funkciju v.d. direktora Javnog poduzeća ”Putevi Republike Srpske”. Na Općim izborima 2018. godine osvojio je mandat u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

2020. MUP RS je priopćio kako je protiv tada već bivšeg v.d.direktora Nešića podnesen Izvještaj Okružnom javnom tužiteljstvu u Banjaluci zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Nenad Nešić prošao je sve provjere SIPA-e, OSA-e i SIP-a. Članovi njegove stranke (DNS) više puta su bili na meti ”napada” u kojima su im zapaljena privatna vozila. Među njima je i njegov brat Predrag Nešić.

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Мало едукације
Мало едукације
6 dana prije

Ово је увјерење о невођењу кривичног поступка, тј. “да пред судовима на подручју Босне и Херцеговине није подигнута оптужница која је ступила на снагу, није потврђена, нити је изречена осуђујућа пресуда за кривично дјело за које је прописана казна затвора до пет година, односно новчана казна као главна казна”.