Published On: Tue, Jul 16th, 2019

Novi krizni sastanak u Aluminiju, sudjelovao i Čović, ciljevi: Pokretanje proizvodnje i zbrinjavanje radnika

Svojevrsno krizno vijeće Aluminija d.d. Mostar održalo je jutros novi sastanak, a na njemu je sudjelovao i predsjednik HDZ-a i HNS-a Dragan Čović.

Krizno vijeće čine predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović, federalna ministrica financija Jelka Milićević, članovi Nadzornog odbora Aluminija, Uprava kompanije i predstavnici Sindikata koji bi se trebali češće sastajati i dogovarati o budućnosti posustalog Aluminija.

Poslije sastanka izvijestili su da su jučer detaljno razmatrane prve analize o mogućnostima pokretanja ugašene proizvodnje u Aluminiju, koje bi išlo u tri etape, počevši od Ljevaonice, preko Anoda, do Elektrolize.

Prvi je dan bio usmjeren na Ljevaonicu koja je, uvjetno kazano, najjednostavnija za pokretanje, dok je danas naglasak bio na razmatranju zahtjevnosti pokretanja proizvodnje u pogonu Anoda. Premda još nije moguće predvidjeti sve parametre, bitno je naglasiti kako je potrebno ispuniti niz pretpostavki, od tehničkih do financijskih, što neće biti moguće bez konkretnog angažmana svih suvlasnika, u prvomu redu Vlade FBiH, naveli su.

Dodaju kako je ova grupa predana postavljenoj zadaći, a to je oživljavanje proizvodnje u Aluminiju i zbrinjavanje radničke populacije.

Na tom je tragu i danas posebno bilo govora o sudbini Aluminijevih radnika i o iznalaženju načina za premošćivanje aktualne situacije. Pokrenut je niz aktivnosti, u prvomu redu ostvarivanje komunikacije sa čelnim ljudima komercijalnih banaka i kreditnih organizacija, s traženjem maksimalnog razumijevanja za kreditne i druge obaveze koje zaposlenici Aluminija imaju. Bitno je, s obzirom na brojnost pogođene populacije od oko 900 obitelji, postići najveću moguću relaksaciju na tom planu, naveli su iz Aluminija.