Published On: Ned, ruj 26th, 2021

NOVI KANCELAR BOSNE I HERCEGOVINE: Nijemci biraju nasljednika Angele Merkel

U Njemačkoj su u nedjelju ujutro otvorena birališta na kojima građani biraju 20. saziv Bundestaga a u saveznim pokrajinama Berlin i Mecklenburg – Zapadno Pomorje biraju se i pokrajinski parlamenti.

Na izborima pravo glasa ima oko 60,4 milijuna Nijemaca, što je gotovo milijun birača manje nego prije četiri godine na posljednjim parlamentarnim izborima 2017. Oko 2,8 milijuna ljudi glasa prvi put na izborima za Bundestag, prenosi Hina.

Rekordan broj glasača

Njemačka je podijeljena na 299 izborne jedinice od čega ih je najviše u najmnogoljudnijoj saveznoj pokrajini Sjevernoj Rajni – Vestfaliji (64) a najmanje u saveznoj pokrajini-gradu Bremenu (2).

Ove godine se zbog pandemijskih uvjeta očekuje i rekordan broj glasača koji su svoj glas predali pismenim putem. Njihov broj je u stalnom porastu posljednjih godina a na izborima 2017. je pismenim putem glasalo 28,6 posto birača.

Dvadeseti saziv Bundestaga bi mogao biti i najveći do sada. Broj zastupnika je također u stalnom porastu a u aktualnom sazivu iznosi 709. Minimalno u Bundestagu može biti 598 zastupnika, ali njihov broj raste zahvaljujući kompliciranom izbornom sustavu i tzv. višak mandata nastaje kada u izbornoj jedinici kandidat stranke dobije više direktnih glasova nego stranka kojoj pripada.

Izlaznost birača je od osamdesetih godina, kada je bila gotovo 90 posto, u konstantnom padu. Na posljednjim parlamentarnim izborima 2017. ona je iznosila 76,2 posto. Prvi podaci o izlaznosti bit će objavljeni nešto iza 15 sati.

Odluka u ponoć

Prve procjene na temelju izlaznih anketa bit će objavljene odmah po zatvaranju birališta u 18 sati. Rezultati na temelju prebrojanih glasova će stizati tijekom večeri a prvi nepotpuni službeni rezultati se očekuju oko ponoći.

Odmah nakon središnje informativne emisije javnog servisa ARD u 20 sati se održava i tradicionalna TV rasprava na kojoj sudjeluju predstavnici svih stranaka zastupljenih u Bundestagu. Tijekom ove rasprave često se postavljaju temelji i za buduće koalicijske pregovore.

Očekuje se da će nakon ovih izbora formiranje koalicija biti izuzetno teško. Bez obzira na to koja od stranaka osvoji najviše glasova, bit će najvjerojatnije potrebna koalicija triju stranaka. Trenutno su u opciji koalicije stranaka Zeleni i FDP (liberali) ili s Unijom ili sa SPD-om na čelu.

Prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja instituta Allensbach za dnevnik FAZ, Unija CDU/CSU s kancelarskim kandidatom Arminom Laschetom je smanjila vodstvo SPD-a socijaldemokratskog kandidata Olafa Scholza na samo jedan posto.

Prema većini ispitivanja, SPD može očekivati podršku između 25 i 27 posto glasača dok bi Uniju biralo između 22 i 25 posto. Na trećem mjestu se nalazi stranka Zeleni s 15-17 posto, iza koje slijede AfD i FDP s po 11 posto glasova. Stranka Ljevica može očekivati između šest i sedam posto.

guest
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Risovčanin
Risovčanin
2 mjeseci prije

Anđelko Merkel velika promjena u PM

Mile
Mile
Odgovori   Risovčanin
2 mjeseci prije

Jest vala.

Hodidjed
Hodidjed
2 mjeseci prije

Pa i bez izbora je bilo jasno tko će pobijediti. Nakon Bidena i njegove “trijumfalne ” pobjede je li više uopće moguće vjerovati u izbore. Prvo ih odaberu u globalističko soroševskom inkubatoru, zatim ih ubace k’o fol u neke proteste i “poboljšanje” društva, pa ih onda mediji predstave kao karizmatične Mesije a ako ih i tada narod neće onda se zna tko zbraja glasove i dostavlja ih kojekakvim izbornim povjerenstvima da nam pročitaju pobjednike.