Published On: Sub, tra 22nd, 2017

NOVI EUROPSKI BAKIR: Izetbegović u Zagrebu osudio unitarizam i pozvao na poštivanje konstitutivnosti

Iako u Sarajevo postoje određene skupine koje se zalažu za ukidanje konstitutivnosti u BIH, osnovnog natkrovljujućeg ustavnog načela BIH, bošnjački član Predsjedništva u Zagrebu je jasno osudio sve pokušaje dokidanja konstitutivnosti u BIH.

“Bošnjaci su, iako prvotno tokom zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu priznati kao narod, kao šesta buktinja u grbu nove državne zajednice južnih Slavena, ustavom iz 1945. godine ponovno izgubili svoju konstitutivnost, a potom i pravo na svoj jezik – kazao je Izetbegović.

Podcrtao je da su demokratskim promjenama iz 1990., a zatim i obrambeno-oslobodilačkim ratom od 1992. do 1995., u kojem je obnovljena nezavisnost države BiH, Bošnjaci osim svoje konstitutivnosti vratili i svoj bosanski jezik, kao jedan od tri službena jezika u današnjoj zvaničnoj upotrebi.”

Ova izjava, jasno kazuje da bošnjački član Predsjedništva BIH jasno razumije što pravno predstavlja konstitutivnost, i što bi značilo njeno ukidanje. Narod bez jezika, i narod bez konstitutivnosti postaje manjina. Pa i u vlastitoj zemlji.

Osim zaštite konstitutivnosti Izetbegović je osudio i unitarizam, kao politički projekt:

Govoreći naime, o jeziku, kao glavnom obilježju svake političke nacije g. Izetbegović je kazao:

Jezik, kako su to definirali europski nacionalni pokreti s polovine 19. vijeka, određuje i nacionalne granice, pa je prihvaćanje postojanja bosanskog jezika ona ultimativna prepreka odricanju od velikodržavnih ambicija na račun BiH, njenoga kulturnoga i teritorijalnoga integriteta.

– To je stigma koja će tijekom gotovo čitavog 20. vijeka pratiti Bošnjake, kako u periodu beskompromisnoga i rušilačkog unitarizma dinastije Karađorđevića, tako i u periodu komunističke jugoslovenske utopije, čiji je obrazac jednakopravnosti i jednakosti na koncu ipak vodio računa o modelu eurocentrične nacionalne posebnosti.

Kao što vidimo prvak SDA i vođa bošnjačkog naroda, osuđuje unitarizam, jugoslavenski projekt naziva utopijom, a jednakopravnost i jednakost u Jugoslaviji, kao nešto pozitivno što je vodilo ipak ka modelu koji danas baštini Europa.

Lijepo od Izetbegovića.

Nadamo se da će ostati borat protiv unitarizma, borac za zaštitu nacionalnih posebnosti u BIH i borac za zaštitu konstitutivnosti u BIH.